Liscie winorosli nadziewane ryzemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.24 liscie winorosli lub 18 lisci kapusty wloskiej,125 g brazowego ryzu,1 cebula drobno pokrojona,50 g rodzynkow,1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,1 lyzka drobno pokrojonej swiezej miety,2 lyzki soku cytrynowego,2-3 lyzki oleju slonecznikowego,300 ml wody,150 ml jasnego wywaru ze swiezych warzyw,1/2 lyzki kurkumy,sol, pieprz.1. Swieze liscie winorosli (lub kapusty wloskiej) wlozyc do wrzacej wody na 2min. Wyjac, osaczyc na sicie. Z lisci kapusty wyciac glowny nerw.2. Ryz oplukac, dobrze osaczyc na sicie. W plaskim garnku rozgrzac olej, wlozyccebule i smazyc 3-4 min. Dodac ryz, mieszac i smazyc nastepne 4 min. Wlacwrzaca wode, dodac rodzynki i kurkume. Przykryc, gotowac na malym ogniu 20min.3. Goracy ryz wymieszac z pokrojonymi ziolami i sokiem cytrynowym. Doprawic sola i pieprzem.4. Na kazdy lisc polozyc lyzke ryzu, zalozyc boki lisci i zwinac w rulon. Ukladac w naczyniu do zapiekania, posmarowanym olejem. Zalac wywarem, przykrycfolia aluminiowa, wstawic do piekarnika, zapiekac 45 min w temp. 180żC. Podawac gorace lub zimne.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 74.
tatanka.com