Cebula glazurowanaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.400 g szalotek (malych cebulek),2 lyzki masla,1 lyzka cukru,250 ml bulionu (moze byc z kostki),sol.1. Cebulki obrac, oplukac, sparzyc woda, osaczyc, obsmazyc na masle.2. W plaskim garnku zrumienic cukier, wlozyc cebulki, mieszac i smazyc 1 min.3. Cebulki zalac bulionem, osolic, dusic, az beda miekkie, a bulion zupelniesie wygotuje (ok. 30 min). Podawac do wieprzowiny lub uzywac do dekoracjipotraw.- Zamiast w cukrze mozna glazurowac cebulki w miodzie. Do cebuli mozna tez,zamiast cukru, razem z bulionem wlac 100 ml madery i 3 lyzki smietany, a poodparowaniu podawac do pieczonego lub smazonego miesa.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 42.
tatanka.com