Placek do góry nogami.doc

(29 KB) Pobierz
Placek "do góry nogami"

Placek "do góry nogami"

 

 


 

Składniki:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag margaryny
4 żółtka
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
9 dużych jabłek
galaretka cytrynowa
10 dag cukru
Masa kokosowa:
4 białka
15 dag cukru
15 dag kokosu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa orzechowa:
4 jajka
15 dag zmielonych orzechów włoskich
15 dag cukru
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
kokos

 

Sposób wykonania:

Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć do natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto.

Białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na masę kokosową.

Całe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 160-170 °C. Po upieczeniu ciasto ostudzić, a następnie odwrócić do góry nogami.

Polać polewą i posypać kokosem.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin