Zabajone rumowo.doc

(22 KB) Pobierz
Zabajone rumowo-cytrynowe

Zabajone rumowo-cytrynowe

- Oryginalne zabajone to kogel-mogel ubijany z winem, pity ze szklanek/kielichów itd. Pomyślałem sobie, że jak do tego dolejemy cytryny i odrobinę rumu może wyjść całkiem ciekawy smak. Spróbujcie.

Na 4 osoby.
Czas przygotowania: 10-15 min.

Jak to zrobić:
Przekrój laskę wanilii na pół i nożem wyskrob z niej pesteczki. Przełóż do miski, dodaj cukier, żółtka i ubij je trzepaczką na waniliowy kogel-mogel. Powinien być niemal biały, puszysty i sztywnawy.

Wymieszaj w miseczce rum z sokiem z cytryny.

Przełóż miskę z koglem-moglem nad gotujący wrzątek (czyli do kąpieli wodnej) i cały czas energicznie ubijając, powoli dodawaj rum i sok z cytryny. (Co jakiś czas dotknij dłonią dno miski. Jeśli cię parzy, odstaw ją na bok, nie przestawając ubijać. Kiedy troszkę wystygnie, znów wstaw miskę nad parę. Chodzi o to, żeby żółtka nie ścięły się na jajecznicę, a jednocześnie były ubijane w cieple.)
Zabajone powinno stać się super puszyste i gęste.

Przelej do szklanek, wystudź i podawaj.

Bon appetit!

Produkty potrzebne do przepisu

·         7 łyżek cukru pudru

·         1 laska wanilii

·         6 łyżek rumu

·         6 łyżek soku z cytryny

·         6 żółtek

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin