DOMOWE S1 kg ryżu /3 razy płukanego/3 kg cukru / rozpuścić w letniej wodzie/7 litrów wody1 cytryna / ze skórką w plasterkach/6-7 dkg drożdży zwykłych /rozpuścić/10 dkg rodzynek5-6 ziarenek pieprzu czarnego2 torebki cukru waniliowego30 szt gozdzików1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka gałki muszkatałowej1 łyżeczka tymianku10 szt. ziela angielskiegoPozostawić na 6 tygodni fermentacji, następnie odcedzić i klarować w butli przez dwa tydodnie.Następnie przelać do butelek lub wypić Dodam że przepis ten był kilka krotnie sprawdzony i niczym nie obiega od markowego Ciociosanu pod warunkiem scisłego trzymania się przepisuPolecam naprawdę pycha P1000460.JPG ( 95.81K ) Suma pobrań: 23Własnie nastawiłam i bulkaPOSOBY PĘDZENIA WINA :
Przepis nr. 01WINO Z DZIKIEJ RÓŻYOwoce należy pozbawić szypułek i resztek kwiatu, czarne lub nadpsute należy usunąć, każdy owoc przekroić na pół.na 10l wina Tokaj:2,5kg świeżej dzikiej róży sparzyć należy 6l wrzącej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Po ostudzeniu zalać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić na gorąco 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.............................................................................................wino 9% - 9,5% 2kg dzikiej róży 9l wody 1,5kg cukru 3g pożywki 10g kwasku cytrynowego wino 12% 2,25kg dzikiej róży8,5l wody 2kg cukru 4g pożywki 10g kwasku cytrynowego wino 17% - 17,5%2,5kg dzikiej róży 8l wody 2,8kg cukru 4g pożywki 10g kwasku cytrynowego ....................................................................................................BUŁGARSKIE WINO Z DZIKIEJ RÓŻYBierzemy dojrzałe lub suszone dzikie róże. Myjemy owoce, kruszymy je i wrzucamy do szklanego baniaka. Zalewamy je syropem, który musi je pokryć (syrop z 6 litrów wody, kilogram cukru i 1 łyżeczka kwasku cytrynowego gotujemy przez 15 minut i ostudzamy). Możemy dodać trochę drożdży rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Fermentacja musi przebiegać w temperaturze pokojowej (20 - 25 stopni). Po tygodniu wino jest gotowe. Przecedzamy i nalewamy w butelki, które zamykamy szczelnie i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Agrest nadaje się bardzo dobrze do wyrobu win średnich i ciężkich takich jak Sherry, Madera, Tokaj, Marsala itp. Agrest należy brać niezbyt dojrzały, ze względu na to, że wtedy posiada on optymalny dla potrzeb winiarskich skład. Zbyt duże rozcieńczenie soku agrestowego wodą powoduje posmak trawy i "pusty" smak.100 gramów agrestu dostarcza około 35 kilokalorii, 1400 miligramów kwasu jabłkowego, 90 gramów wody, 1,1 grama białka, 3,4 grama węglowodanów, 3,2 grama błonnika, 210 miligramów potasu, 34 miligramy fosforu, 28 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 180 mikrogramów witaminy A, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 40 miligramów witaminy C, 0,4 miligrama witaminy E.Owoce należy przebrać, resztki kwiatów, szypułki i listki odrzucić, owoce zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem. Powstałą miazgę sparzyć większą częścią przepisanej wody, po ochłodzeniu zadać drożdżami, po upływie jednego dnia przecedzić, wygnieść, wytłoczyny zalać resztą przepisanej wody (ostudzonej), wymieszać, po upływie jednego dnia odcedzić i wygnieść. Otrzymane ciecze zmieszać, dodać przepisaną ilość cukru (przy dużym dodatku w dwóch lub trzech porcjach), pożywki wg przepisu i fermentować w baniaku zamkniętym rurką fermentacyjną.
Przykłady na 10l wina:
wino 11% - 11,5% A
wino 17% - 18% B
wino mieszane 17% - 18% C
5kg agrestu
6kg agrestu
2,5kg agrestu
6l wody
5l wody
2,5kg porzeczek
1,8kg cukru
2,8kg cukru
5,5l wody
3g pożywki
4g pożywki
2,8 kg cukru
Bardzo dobra jest domieszka porzeczek. Czarnych porzeczek można dodać nawet 25%, otrzymując wino o aromacie muszkatowym.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Zerwać kwiaty, poobrywać szypułki i rozłożyć cienką warstwą na folii aby powyłaziło robactwo :-( a także by lekko podwiędły. Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i obeschniętych, resztę wkłada się do naczynia, cytryny i pomarańcze ze skórkami, po umyciu kroi się w plastry i też wkłada się do tego naczynia. Całość zalewa się wrzątkiem i odstawia. Po 3 dniach płyn zlewa się a kwiaty i owoce wyciska. Rozpuszcza się teraz cukier i dodaje drożdży winnych. Fermentuje się normalnie.
10 l. kwiatów robinii akcjowej
30 l. wody
12 cytryn
8 pomarańczy
7,5 kg. cukru
drożdże winiarskie
10g. pożywki
To jest przepis na około 40 litrów wina
Wino Akacjowe B
2,5 l. kwiatów robinii akacjowej
To jest przepis na około 10 litrów wina
7,5 l wody
3 cytryny
2 pomarańcze
2 kg. cukru
2 g. pożywki
Roślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa". Kwiaty (Flos Robiniae) zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu. Kwiaty zawierają olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Ananasowe
Przepis nr. 03
Posiekaj ananasy na drobne kawałki i umieść w plastikowym sitku w baniaku. Dodaj pozostałe składniki, oprócz drożdży, które trzeba dodać po 24h. Często mieszaj, po 5 dniach usuń plastikowe sitko z baniaka. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlej wino znad osadu. Czynność tą należy powtórzyć tyle razy, aż wino będzie zupełnie klarowne. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka miesięcy.
Przepis na 5 l. wina:
1,75 kg. ananasów
1,12 kg. cukru
0,5 g. taniny
2g. pożywki
drożdże winne
woda do objętości 5 l.
Wino Arbuzowe
Przepis nr. 04
Do baniaka wlej sok arbuzowy, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24 godzinach. Codziennie należy dobrze zamieszać zawartością baniaka. Gdy fermentacja się zakończy, należy zlać wino znad osadu.
Na wino z arbuza trzeba znaleźć amatora, nie wszystkim ono smakuje. Dobrze nadaje się za to do kupażu z innymi winami.
Przepis na około 5 litry wina:
0,56 kg. cukru
Marika322