01 - Domowe Sposoby Pędzenia Wina.doc

(469 KB) Pobierz
DOMOWE SPOSOBY PĘDZENIA WINA :

DOMOWE S1 kg ryżu /3 razy płukanego/
3 kg cukru / rozpuścić w letniej wodzie/
7 litrów wody
1 cytryna / ze skórką w plasterkach/
6-7 dkg drożdży zwykłych /rozpuścić/
10 dkg rodzynek
5-6 ziarenek pieprzu czarnego
2 torebki cukru waniliowego
30 szt gozdzików
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka tymianku
10 szt. ziela angielskiego

Pozostawić na 6 tygodni fermentacji, następnie odcedzić i klarować w butli przez dwa tydodnie.Następnie przelać do butelek lub wypić cheers.gif
Dodam że przepis ten był kilka krotnie sprawdzony i niczym nie obiega od markowego Ciociosanu pod warunkiem scisłego trzymania się przepisu
Polecam naprawdę pycha drinks_wine.gifZałączony plik P1000460.JPG ( 95.81K ) Suma pobrań: 23

Własnie nastawiłam i bulkaPOSOBY PĘDZENIA WINA :

 

 

Wino agrestowe

Przepis nr. 01WINO Z DZIKIEJ RÓŻY
Owoce należy pozbawić szypułek i resztek kwiatu, czarne lub nadpsute należy usunąć, każdy owoc przekroić na pół.

na 10l wina Tokaj:
2,5kg świeżej dzikiej róży sparzyć należy 6l wrzącej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Po ostudzeniu zalać zaczynem drożdży Tokaj, dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić na gorąco 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.

............................................................................................

wino 9% - 9,5%
2kg dzikiej róży
9l wody
1,5kg cukru
3g pożywki
10g kwasku cytrynowego

wino 12%
2,25kg dzikiej róży
8,5l wody
2kg cukru
4g pożywki
10g kwasku cytrynowego

wino 17% - 17,5%
2,5kg dzikiej róży
8l wody
2,8kg cukru
4g pożywki
10g kwasku cytrynowego
....................................................................................................

BUŁGARSKIE WINO Z DZIKIEJ RÓŻY

Bierzemy dojrzałe lub suszone dzikie róże. Myjemy owoce, kruszymy je i wrzucamy do szklanego baniaka. Zalewamy je syropem, który musi je pokryć (syrop z 6 litrów wody, kilogram cukru i 1 łyżeczka kwasku cytrynowego gotujemy przez 15 minut i ostudzamy). Możemy dodać trochę drożdży rozpuszczonych w ciepłej wodzie. Fermentacja musi przebiegać w temperaturze pokojowej (20 - 25 stopni). Po tygodniu wino jest gotowe. Przecedzamy i nalewamy w butelki, które zamykamy szczelnie i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Agrest nadaje się bardzo dobrze do wyrobu win średnich i ciężkich takich jak Sherry, Madera, Tokaj, Marsala itp. Agrest należy brać niezbyt dojrzały, ze względu na to, że wtedy posiada on optymalny dla potrzeb winiarskich skład. Zbyt duże rozcieńczenie soku agrestowego wodą powoduje posmak trawy i "pusty" smak.

100 gramów agrestu dostarcza około 35 kilokalorii, 1400 miligramów kwasu jabłkowego, 90 gramów wody, 1,1 grama białka, 3,4 grama węglowodanów, 3,2 grama błonnika, 210 miligramów potasu, 34 miligramy fosforu, 28 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 180 mikrogramów witaminy A, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 40 miligramów witaminy C, 0,4 miligrama witaminy E.

Owoce należy przebrać, resztki kwiatów, szypułki i listki odrzucić, owoce zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem. Powstałą miazgę sparzyć większą częścią przepisanej wody, po ochłodzeniu zadać drożdżami, po upływie jednego dnia przecedzić, wygnieść, wytłoczyny zalać resztą przepisanej wody (ostudzonej), wymieszać, po upływie jednego dnia odcedzić i wygnieść. Otrzymane ciecze zmieszać, dodać przepisaną ilość cukru (przy dużym dodatku w dwóch lub trzech porcjach), pożywki wg przepisu i fermentować w baniaku zamkniętym rurką fermentacyjną.

Przykłady na 10l wina:

wino 11% - 11,5%   A

wino 17% - 18%   B

wino mieszane 17% - 18%   C

5kg agrestu

6kg agrestu

2,5kg agrestu

6l wody

5l wody

2,5kg porzeczek

1,8kg cukru

2,8kg cukru

5,5l wody

3g pożywki

4g pożywki

2,8 kg cukru

 

 

4g pożywki

Bardzo dobra jest domieszka porzeczek. Czarnych porzeczek można dodać nawet 25%, otrzymując wino o aromacie muszkatowym.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

 

 

Wino Akacjowe

Przepis nr. 02

 

Zerwać kwiaty, poobrywać szypułki i rozłożyć cienką warstwą na folii aby powyłaziło robactwo :-( a także by lekko podwiędły. Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i obeschniętych, resztę wkłada się do naczynia, cytryny i pomarańcze ze skórkami, po umyciu kroi się w plastry i też wkłada się do tego naczynia. Całość zalewa się wrzątkiem i odstawia. Po 3 dniach płyn zlewa się a kwiaty i owoce wyciska. Rozpuszcza się teraz cukier i dodaje drożdży  winnych. Fermentuje się normalnie.

 

Wino Akacjowe            A

10 l. kwiatów robinii akcjowej

30 l. wody

12 cytryn

8 pomarańczy

7,5 kg. cukru

drożdże winiarskie

10g. pożywki

 

 

 

 

To jest przepis na około 40 litrów wina

 

 

 

 

 

Wino Akacjowe                B

2,5 l. kwiatów robinii akacjowej

To jest przepis na około 10 litrów wina

7,5 l wody

3 cytryny

2 pomarańcze

2 kg. cukru

drożdże winiarskie

2 g.  pożywki

 

 

                   acacia2-1.jpg [26,0kB]

 

Roślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa". Kwiaty (Flos Robiniae) zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu. Kwiaty zawierają olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Wino Ananasowe

Przepis nr. 03

Posiekaj ananasy na drobne kawałki i umieść w plastikowym sitku w baniaku. Dodaj pozostałe składniki, oprócz drożdży, które trzeba dodać po 24h. Często mieszaj, po 5 dniach usuń plastikowe sitko z baniaka. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlej wino znad osadu. Czynność tą należy powtórzyć tyle razy, aż wino będzie zupełnie klarowne. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka miesięcy.

 

Przepis na 5 l. wina:

 

Wino Ananasowe   

1,75 kg. ananasów

1,12 kg. cukru

0,5 g. taniny

2g. pożywki

drożdże winne

woda do objętości 5 l.

 

 

 

 

 

 

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Wino Arbuzowe

Przepis nr. 04

Do baniaka wlej sok arbuzowy, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24 godzinach. Codziennie należy dobrze zamieszać zawartością baniaka. Gdy fermentacja się zakończy, należy zlać wino znad osadu.

Na wino z arbuza trzeba znaleźć amatora, nie wszystkim ono smakuje. Dobrze nadaje się za to do kupażu z innymi winami.

 

Przepis na około 5 litry wina:

 

Wino Arbuzowe

0,56 kg. cukru

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin