Pączki włoskie z migdałami.pdf
(
94 KB
)
Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/paczki-wloskie-z-migdalami-/...
Pączki włoskie z migdałami
stopień trudności:
czas przygotowania: 01:15
ilość porcji: 6
autor: Tesco
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
100 g cukru
100 g masła
8 Ŝółtek
1 szkl. mleka
40 g droŜdŜy
1 op. cukru waniliowego
2 łyŜki spirytusu
aromat rumowy
Sposób przyrządzania:
Nadzienie marcepanowe:
Przygotuj ciasto: do miski wsyp 1/2 szklanki mąki, a następnie ciągle mieszając, dolewaj powoli
1/2 szklanki gorącego mleka. DroŜdŜe rozrób z pozostałym ciepłym mlekiem i połącz z
zaparzoną mąką oraz resztą odmierzonej mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na 30 min. śółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodaj do mąki –
wszystko wymieszaj. Następnie dodaj spirytus, rozpuszczone masło i aromat, a potem starannie
wyrób ciasto i znowu odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
100 g migdałów
2 białka
100 g cukru pudru
Sos:
Przygotuj nadzienie: aby obrać migdały ze skórki, zalej je gorącą wodą. MoŜesz zetrzeć je
równieŜ ze skórką na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj do migdałów cukier puder i ubitą na
sztywno pianę z białek. Dokładnie wymieszaj.
1 szkl. białego wytrawnego wina
1/2 szkl. wody
3 jaja
100 g cukru
Z wyrośniętego ciasta formuj pączki: rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość
ok. 2,5 cm i wykrawaj szklanką krąŜki. W środek krąŜka kładź masę marcepanową i dokładnie
zlepiaj ciasto. Układaj pączki zwinięciem do dołu, najlepiej blisko kuchenki, by znów wyrosły.
Rozgrzej olej w garnku i smaŜ w gorącym tłuszczu. Pamiętaj, by pączki w czasie smaŜenia nie
stykały się ze sobą.
Dodatkowo:
olej do smaŜenia
Przygotuj sos: wszystkie składniki sosu włóŜ do garnuszka i na wolnym ogniu lub na parze
ubijaj tak długo, aŜ sos zgęstnieje i spieni się. Odstaw garnuszek z ognia i ubijaj jeszcze 6 min.
Gotowym gorącym sosem polej pączki. Podawaj na ciepło.
1 z 1
2011-02-28 09:13
Plik z chomika:
amelk4
Inne pliki z tego folderu:
Pączki z dżemem.pdf
(114 KB)
Pączki wiedeńskie.pdf
(114 KB)
Pączki tyrolskie z serem.pdf
(106 KB)
Pączki parzone.pdf
(109 KB)
Pączki włoskie z migdałami.pdf
(94 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin