Chałwowiec.doc

(764 KB) Pobierz
Chałwowiec

Chałwowiec

 

 

Ciasto:

·         6 jajek

·         szklanka cukru

·         cukier waniliowy

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżka mąki pszennej

·         3 budynie czekoladowe (bez cukru)

Masa:

·         2 budynie waniliowe (bez cukru)

·         1 kostka masła

·         3 szklanki mleka

·         30 dkg chałwy waniliowej

Ponadto na wierzch:

·         gorzka czekolada

 

Ciasto:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i żółtka. Mąkę, budynie i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie o wymiarach 35X20cm. przez ok. 30 min. (w temp. 160°C). Ciasto po upieczeniu przekrajamy na dwa placki.

 

Masa:

Budynie gotujemy na mleku i studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy zmiksowaną chałwę.

 

Wykonanie:

Na jeden placek wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim plackiem i na niego rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.

Przechowujemy w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin