Błyskawiczny sos pomidorowy.doc

(21 KB) Pobierz
Błyskawiczny sos pomidorowy

Błyskawiczny sos pomidorowy

Przepis z programu Jamie w domu

 

Proporcje na 500 ml sosu

 

Tego przepisu nauczyłem się od mojego przyjaciela i mistrza, Gennaro Contaldo. To doskonały, prosty sos pomidorowy, którego można użyć do posmarowania pizzy, do makaronu i jako dodatku mięsa czy ryby. Jest szybki, o świeżym, intensywnym aromacie—po prostu świetny!

 

Składniki

·         oliwa

·         4 ząbki czosnku, pokrojone w cieniutkie plasterki

·         pęczek świeżej bazylii—listki trzeba oberwać i porwać na kawałki

·         3 puszki po 400 g dobrej jakości pomidorów (całych)

·         sól morska i świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie

Wstawcie na gaz dużą patelnię teflonową i wlejcie około 4-5 łyżek oliwy. Wrzućcie czosnek, potrząśnijcie lekko patelnią, a kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodajcie bazylię i pomidory. Drewnianą łyżką porozgniatajcie pomidory, na ile się da. Przyprawcie sos solą i pieprzem. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmijcie patelnię z ognia. Przetrzyjcie sos przez gęste sito. Wyjmijcie bazylię i czosnek, które zostaną na sitku. Wlejcie sos z powrotem na patelnię, doprowadźcie do wrzenia, po czym zmniejszcie płomień i gotujcie na małym ogniu przez 5 minut, aby trochę odparował i nabrał intensywniejszego smaku. Będzie gotowy w momencie, kiedy zgęstnieje na tyle, żeby nadawał się do smarowania pizzy. Możecie go przechowywać w słoiku—wytrzyma około tygodnia. Możecie też go podzielić na porcje i zamrozić, na przykład w pojemniczkach na kostki lodu, tak, abyście mogli odmrażać dokładnie tyle, ile wam potrzeba. Chociaż, prawdę mówiąc, robi się go tak szybko, że najlepiej sporządzić go tego dnia, którego macie go zamiar użyć.

 

© Jamie Oliver

Zgłoś jeśli naruszono regulamin