Moja ulubiona paella.doc

(23 KB) Pobierz
Moja ulubiona paella

Moja ulubiona paella

Przepis z programu Kulinarne wyprawy Jamiego (odc. 2)

 

Składniki:

·         oliwa

·         2 surowe kiełbaski chorizo (w sumie ok. 250 g), grubo pokrojone

·         300 g boczku bez skóry najlepszej jakości, pokrojonego na 1-cm kawałki

·         1 zielona papryka bez gniazda nasiennego, pokrojona na kawałki

·         1 czerwona papryka bez gniazda nasiennego, pokrojona na kawałki

·         5 ząbków czosnku, obranych i posiekanych

·         1 cebula, obrana i posiekana

·         mały pęczek świeżej natki pietruszki: łodyżki drobno, a liście grubo posiekane

·         sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

·         spora szczypta szafranu

·         400 g omułków albo sercówek oczyszczonych

·         300 g ryżu do paelli

·         200 g czerwonych chili w oleju, osączonych i pokrojonych na kawałki

·         1 puszka (400 g) krojonych pomidorów

·         1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego, najlepiej ekologicznego

·         12 dużych surowych krewetek w skorupkach

·         150 g kalmarów, oczyszczonych i drobno pokrojonych w plasterki

·         150 g fasolki szparagowej, pokrojonej ukośnie na nieduże kawałki

·         1 cytryna, pokrojona na cząstki

 

Przygotowanie:

Rozgrzej duży, szeroki garnek na średnim ogniu, wlej trochę oliwy, dodaj pokrojone kiełbaski chorizo i boczek. Smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy tylko kiełbaski się zrumienią i zacznie się z nich wytapiać tłuszczu, dodaj pokrojone papryki, czosnek, cebulę oraz łodyżki natki pietruszki, a także sporą szczyptę soli, pieprzu i szafranu. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie przebierz skorupiaki i pozbądź się małż, które nie są szczelnie zamknięte. Dodaj ryż i chili ze słoika, mieszaj przez 2 minuty, by ryż wchłonął wszystkie cudowne aromaty, a następnie dodaj pomidory oraz 800 ml bulionu, doprawiając na koniec całość solą i pieprzem. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia, zmniejsz płomień i mieszaj nieustannie przez około 15 minut, żeby nic nie przywarło do dna. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany, choć może wyglądać na trochę zbyt kleisty. Dodaj małże i krewetki. Jeśli z kolei ryż będzie zbyt suchy, dolej trochę bulionu albo wody. Mieszaj bezustannie, a gdy skorupki małży zaczną się otwierać, a krewetki zróżowieją, dodaj kalmary oraz fasolkę szparagową i pogotuj jeszcze jakieś 5 minut. Usuń wszystkie mięczaki, których muszle się nie otworzyły. Wmieszaj posiekane listki natki pietruszki oraz sok z połowy cytryny i podaj na stół z pozostałymi cząstkami cytryny.

 

© Jamie Oliver

Zgłoś jeśli naruszono regulamin