Sałatka z tuńczykiem
- 1 puszka tuńczyka w oleju- 1 puszka kukurydzy- 1/2 puszka czerwonej fasoli- 2 jajka- 1 kostka sera feta- 1/2 średniej czerwonej papryki- 1/2 średniej żółtej papryki- 1/2 średniej zielonej papryki- 300g pieczarek- pół szklanki nasion słonecznika- 1-2 łyżek majonezu- sól i pieprz do smaku
Gotujemy jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. Na dużą patelnię wsypujemy umyte, obrane i pokrojone w drobne kawałki pieczarki, wlewamy 2 szklanki wody, 2 łyżki oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pieczarki na średnim ogniu aż zrobią się brązowe.Rozgrzewamy mała patelnię (bez tłuszczu!) i wsypujemy słonecznik, rozsypujemy go na całej powierzchni patelni i przez ok 1-2 minuty ciągle mieszamy. Słonecznik powinien być lekko zarumieniony a nie spalony. Uprażony słonecznik przesypujemy do małej miseczki i pozostawiamy do ostudzenia. Do miski wrzucamy odcedzonego tuńczyka, kukurydzę, opłukaną z sosu przegotowaną wodą fasolkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę, ostudzone jajka, ser feta, uprażony słonecznik, pieczarki, majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sałatkę solą i pieprzem wedle upodobań. Wstawiamy sałatkę do lodówki na ok. 20 minut.
MAXIMUS_00