Sałatka z tuńczykiem 2.doc

(25 KB) Pobierz

Sałatka z tuńczykiem

 

- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 1 kostka sera feta
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 1/2 średniej żółtej papryki
- 1/2 średniej zielonej papryki
- 300g pieczarek
- pół szklanki nasion słonecznika
- 1-2 łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku

 

Gotujemy jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. 

Na dużą patelnię wsypujemy umyte, obrane i pokrojone w drobne kawałki pieczarki, wlewamy 2 szklanki wody, 2 łyżki oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pieczarki na średnim ogniu aż zrobią się brązowe.

Rozgrzewamy mała patelnię (bez tłuszczu!) i wsypujemy słonecznik, rozsypujemy go na całej powierzchni patelni i przez ok 1-2 minuty ciągle mieszamy. Słonecznik powinien być lekko zarumieniony a nie spalony. Uprażony słonecznik przesypujemy do małej miseczki i pozostawiamy do ostudzenia. 

Do miski wrzucamy odcedzonego tuńczyka, kukurydzę, opłukaną z sosu przegotowaną wodą fasolkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę paprykę, ostudzone jajka, ser feta, uprażony słonecznik, pieczarki, majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sałatkę solą i pieprzem wedle upodobań. 

Wstawiamy sałatkę do lodówki na ok. 20 minut. 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin