Faworki - róże
Napisał Krystyna
Skład: 6 żółtek 5 łyżek gęstej śmietany, 20-25dkg mąki 1 łyżka spirytusu,; 1 kg smalcu do smażenia; 1/2 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego do posypania Sposób wykonania: Żółtka wymieszać ze śmietaną. Partiami dodawać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć cztery krążki różnej średnicy. Każdy naciąć na obwodzie w pięciu miejscach. Krążki smarować na środku białkiem, składać od największego do najmniejszego i sklejać, mocno dociskając środek palcem. Smażyć na jasnozłoty kolor, wkładając na gorący tłuszcz. Wyjmować na bibułkę, żeby ociekły z tłuszczu. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Mosia991