· 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
· 1 bagietka pszenna
· 4 jajka ugotowane na twardo
· 100 g szynki
· 2 ogórki konserwowe
· 2 łyżki masła
· 1 łyżka posiekanego szczypiorku
· sól, pieprz
Bagietkę przekroić na połowę i wydrążyć miąższ. Jajka i szynkę drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z masłem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Połówki bagietki posmarować pastą, złożyć, dobrze docisnąć i schłodzić. Następnie pokroić w 2 cm kawałki.
· 3 łyżki Jarzynki
· 2 ząbki czosnku
· 1 bagietka
· 200 g masła
Czosnek wycisnąć przez praskę. Masło utrzeć, połączyć z Jarzynką i czosnkiem. Schłodzić w lodówce. Bagietkę ponacinać w ukośne kromki, w powstałe nacięcia nałożyć masło ziołowe. Bagietkę zawinąć w folię. Zapiekać ok. 15 minut na grillu lub w piekarniku.
· Jarzynka
· 200 g sera żółtego
· 2 cukinie
· 3 pomidory
· 0,5 główki sałaty
· 3 bagietki
· 50 g masła
· 2 cebule czerwone
· 0,5 pęczka natki pietruszki
· 2 łyżki soku z cytryny
Żółty ser pokroć w plastry średniej grubości. Cukinie i pomidory opłukać, pociąć w dosyć cienkie krążki. Sałatę podzielić na pojedyncze listki, umyć, dokładnie osuszyć w wirówce. Bagietki przekroić wzdłuż, każdą połówkę posmarować cienko masłem. Na bułkach rozłożyć ser, cukinię i pomidory, ułożyć w natłuszczonej formie. Zapiekać 6-7 minut w temp. 200ºC. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę posiekać, wymieszać z cebulą i sokiem. Przyprawić solą, pieprzem, Jarzynką. Tak przygotowaną pastę rozłożyć na ciepłych bagietkach.
· 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego
· 2 bagietki
· 1 cebula
· 2 pomidory
· 150 gramów sera żółtego
· 200 g szynki
· pieprz
· papryka
· 1 łyżka masła
Bagietki przekroić wzdłuż, wydrążyć lekko łyżką i posmarować Majonezem. Cebulę oczyścić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Szynkę, ser, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku pieprzem i papryką. Połówki bagietek napełnić farszem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć bagietki. Mikrofalować 7-9 minut w mocy 360 W, przy włączonym grillu na dużą moc.
· Bagietki:
· 30 g drożdży świeżych
· 600 ml ciepłej wody
· 1 kg mąki pszennej
· 10 g masła
· 15 g soli
· Sos:
· 300 ml oliwy z oliwek
· 4 papryki ostre
· 4 gałązki rozmarynu
· 2 łyżki posiekanej kolendry
· 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego
· 50 ml wina białego
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąkę wsypać do miski i dodać drożdże. Wyrabiać ciasto ok. 30 min. aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać rozpuszczone, ciepłe masło i sól. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min., przebijając co 10 min. Przebijanie to po prostu wyrabianie ciasta, aby lepiej rozprowadzić w nim dwutlenek węgla wyprodukowany przez drożdże. Po tym czasie formować bułeczki (kształt ich zależy od inwencji kucharza, my proponujemy dwie podłużne i jedną uformowaną w warkocz jak chałka. Aby tak zrobić wystarczy 1/3 ciasta podzielić na 4 części, rozwałkować je i zapleść w warkocz). Tak uformowane bagietki odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać sezamem oraz makiem. Włożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 min. Sosy do bagietek: Oliwę z oliwek podzielić na trzy części i do jednej dodać posiekany rozmaryn i papryczkę ostrą, do drugiej posiekaną paprykę ostrą a do trzeciej kolendrę. Sos majonezowy do maczania robimy nakładając do miseczki dwie łyżki majonezu, dolewamy białe wytrawne wino i dosypujemy posiekany drobno czosnek. Mieszamy, solimy, posypujemy świeżo startym pieprzem i dekorujemy listkami ziół. Przygotowując bagietki musimy pamiętać że są one najlepsze dopiero na drugi dzień. Natomiast sos majonezowy robimy bezpośrednio przed podaniem. Ostudzone bagietki podawać z sosami.
Wiola66666