Bagietka nadziewan.doc

(30 KB) Pobierz
Bagietka nadziewan

Bagietka nadziewana

·         2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY

·         1 bagietka pszenna

·         4 jajka ugotowane na twardo

·         100 g szynki

·         2 ogórki konserwowe

·         2 łyżki masła

·         1 łyżka posiekanego szczypiorku

·         sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Bagietkę przekroić na połowę i wydrążyć miąższ. Jajka i szynkę drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z masłem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Połówki bagietki posmarować pastą, złożyć, dobrze docisnąć i schłodzić. Następnie pokroić w 2 cm kawałki.

Bagietka z masełkiem ziołowym

·         3 łyżki Jarzynki

·         2 ząbki czosnku

·         1 bagietka

·         200 g masła

Sposób przyrządzania

Czosnek wycisnąć przez praskę. Masło utrzeć, połączyć z Jarzynką i czosnkiem. Schłodzić w lodówce. Bagietkę ponacinać w ukośne kromki, w powstałe nacięcia nałożyć masło ziołowe. Bagietkę zawinąć w folię. Zapiekać ok. 15 minut na grillu lub w piekarniku.

Bagietka z warzywami i serem

·         Jarzynka

·         200 g sera żółtego

·         2 cukinie

·         3 pomidory

·         0,5 główki sałaty

·         3 bagietki

·         50 g masła

·         2 cebule czerwone

·         0,5 pęczka natki pietruszki

·         2 łyżki soku z cytryny

·         sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Żółty ser pokroć w plastry średniej grubości. Cukinie i pomidory opłukać, pociąć w dosyć cienkie krążki. Sałatę podzielić na pojedyncze listki, umyć, dokładnie osuszyć w wirówce. Bagietki przekroić wzdłuż, każdą połówkę posmarować cienko masłem. Na bułkach rozłożyć ser, cukinię i pomidory, ułożyć w natłuszczonej formie. Zapiekać 6-7 minut w temp. 200ºC. Cebulę pokroić w kostkę. Natkę posiekać, wymieszać z cebulą i sokiem. Przyprawić solą, pieprzem, Jarzynką. Tak przygotowaną pastę rozłożyć na ciepłych bagietkach.

Bagietki nadziewane szynką i warzywami

·         2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego

·         2 bagietki

·         1 cebula

·         2 pomidory

·         150 gramów sera żółtego

·         200 g szynki

·         pieprz

·         papryka

·         1 łyżka masła

Sposób przyrządzania

Bagietki przekroić wzdłuż, wydrążyć lekko łyżką i posmarować Majonezem. Cebulę oczyścić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Szynkę, ser, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku pieprzem i papryką. Połówki bagietek napełnić farszem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć bagietki. Mikrofalować 7-9 minut w mocy 360 W, przy włączonym grillu na dużą moc.

Bagietki pszenne z makiem i sezamem

·         Bagietki:

·         30 g drożdży świeżych

·         600 ml ciepłej wody

·         1 kg mąki pszennej

·         10 g masła

·         15 g soli

·         Sos:

·         300 ml oliwy z oliwek

·         4 papryki ostre

·         4 gałązki rozmarynu

·         2 łyżki posiekanej kolendry

·         3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego

·         50 ml wina białego

·         2 ząbki czosnku

Sposób przyrządzania

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąkę wsypać do miski i dodać drożdże. Wyrabiać ciasto ok. 30 min. aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać rozpuszczone, ciepłe masło i sól. Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min., przebijając co 10 min. Przebijanie to po prostu wyrabianie ciasta, aby lepiej rozprowadzić w nim dwutlenek węgla wyprodukowany przez drożdże. Po tym czasie formować bułeczki (kształt ich zależy od inwencji kucharza, my proponujemy dwie podłużne i jedną uformowaną w warkocz jak chałka. Aby tak zrobić wystarczy 1/3 ciasta podzielić na 4 części, rozwałkować je i zapleść w warkocz). Tak uformowane bagietki odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać sezamem oraz makiem. Włożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 min.

Sosy do bagietek: Oliwę z oliwek podzielić na trzy części i do jednej dodać posiekany rozmaryn i papryczkę ostrą, do drugiej posiekaną paprykę ostrą a do trzeciej kolendrę. Sos majonezowy do maczania robimy nakładając do miseczki dwie łyżki majonezu, dolewamy białe wytrawne wino i dosypujemy posiekany drobno czosnek. Mieszamy, solimy, posypujemy świeżo startym pieprzem i dekorujemy listkami ziół.
Przygotowując bagietki musimy pamiętać że są one najlepsze dopiero na drugi dzień. Natomiast sos majonezowy robimy bezpośrednio przed podaniem. Ostudzone bagietki podawać z sosami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin