Seromak.doc

(22 KB) Pobierz
Seromak

Seromak

 

Składniki na spód:

*1,5 szklanki mąki

*1/2 szklanki cukru pudru

*125g masła

*1 żółtko

 

Składniki na masę makową:

*4 i 2/3 szklanki maku

*1 i 1/4 szklanki cukru pusru

*100 g rodzynek

*100 g posiekanych orzechów włoskich

*4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)

*2 łyżki bułki tartej

*olejek migdałowy do smaku

 

Składniki na masę serową:

*1,2 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (dałam wiaderkowy)

*1,5 szklanki cukru pudru

*150g miękkiego masła

*5 jajek (osobno białka, osobno żółtka)

*2 łyżki mąki ziemniaczanej

*skórka pomarańczowa

 

Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie oprószonymi mąką rękoma wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 45x40 cm (największa blacha). Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut.

 

na masę makową Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać bakalie, olejek,bułkę tartą i wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową. Ja nie robiłam masy , miałam jeszcze jedną puszkę gotowej, więc z niej skorzystałam :)

na masę serową Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser dalej ucierając. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią masę serową. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni C. Wystudzić, schłodzić.  Można polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami itp. Smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin