Seromak
Składniki na spód:
*1,5 szklanki mąki
*1/2 szklanki cukru pudru
*125g masła
*1 żółtko
Składniki na masę makową:
*4 i 2/3 szklanki maku
*1 i 1/4 szklanki cukru pusru
*100 g rodzynek
*100 g posiekanych orzechów włoskich
*4 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
*2 łyżki bułki tartej
*olejek migdałowy do smaku
Składniki na masę serową:
*1,2 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (dałam wiaderkowy)
*1,5 szklanki cukru pudru
*150g miękkiego masła
*5 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*skórka pomarańczowa
Wszystkie składniki szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie oprószonymi mąką rękoma wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 45x40 cm (największa blacha). Ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut.
na masę makową Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać bakalie, olejek,bułkę tartą i wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą makową. Ja nie robiłam masy , miałam jeszcze jedną puszkę gotowej, więc z niej skorzystałam :)
na masę serową Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać po łyżce ser dalej ucierając. Wmieszać mąkę i skórkę. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy serowej. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na nią masę serową. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni C. Wystudzić, schłodzić. Można polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami itp. Smacznego :)
Wiola66666