Ryż na mleku z makiem i sosem z granatów.doc

(294 KB) Pobierz
Ryż na mleku z makiem i sosem z granatów

Ryż na mleku z makiem i sosem z granatów

- 250g ryżu krótkiego
- 2 łyżki maku
- 50g cukru
- 750ml mleka
- szczypta soli

na sos:
- 2 duże granaty
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka czubata maizeny rozpuszczonej w łyżce zimnej wody

 

 

Wykonanie:

 

 

Zagotować mleko z ryżem i szczypta soli. Pod koniec gotowania dodać mak i cukier. Gdy ryz będzie miękki zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

Otworzyć granaty i wyjąc nasiona. 3/4 z nich zmiksować, a powstały sok przelać przez gęste sitko do garnuszka. Dodać cukier i zagotować. Wtedy dodać rozpuszczona maizene i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia.

Zimny ryz włożyć do foremek mokrych lub wysmarowanych olejem (ja po wielu nieudanych próbach użyłam foremek silikonowych) i wyłożyć porcje na talerzyki. Udekorować sosem i pozostałymi nasionami granatu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin