FASOLA PO BRYTOŃSKU
· fasola biała 70 dag
· kiełbasa toruńska 1,5 laski
· boczek 15 dag
· cebula 2 szt
· koncentrat pomidorowy 2 puszki
· majeranek 2 łyżeczki
· sól 1 do smaku
· pieprz czarny 1 do smaku
· papryka mielona 1 łyżeczka
Fasolkę dokładnie wypłukać i namoczyć na 10 godzin.. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości, pod koniec gotowania posolić. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć następnie dodać posiekaną cebulę dalej smażąc. Kiełbasę pokroić w kostkę i osobno podsmażyć na patelni. Do ugotowanej fasolki włożyć boczek z cebulą, kiełbasę, koncentrat pomidorowy, roztarty majeranek i paprykę oraz do smaku sól. Wszystko razem podgotować mieszając.
australijczycy