Słodkie bułeczki.doc

(20 KB) Pobierz
Słodkie bułeczki

Słodkie bułeczki  

 

500 g  mąki, 100 g  cukru, 100 g  tłuszczu, ¼ l mleka, 3 żółtka, 50 g  drożdży, sól.

Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru, 100 g masła zrobić rozczyn. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, połączyć z wyrośniętym rozczynem i pozostałą mąką. Dodać sól, roztopiony tłuszcz, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części po 40 g. Natłuszczonymi rękami formować bułeczki, układać na blasze. Wyrośnięte bułki posmarować rozbitym jajkiem i posypać makiem.  

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin