Szarlotka.doc

(23 KB) Pobierz
Szarlotka
Szarlotka
Składniki

1 budyń waniliowy,
1 szklanka cukru,
3szklanki maki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
250g margaryny,
cukier waniliowy,
tłuszcz do wysmarowania formy,
3 jajka,
1 kg jabłek,

 
Opis przygotowania

czas przygotowania: do 60 min

Jabłka obrać, pokroić. Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę, 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrobić ciasto. Blachę wysmarować tłuszczem. Położyć 3/4 ciasta (resztę zostawić na kruszonkę).Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, budyń w proszku i dokładnie wymieszać. Na warstwie ciasta ułożyć jabłka pokrojone i ubitą pianę. Posypać kruszonką. Piec 45 minut. Do części ciasta na kruszonkę można dodać kakao. Smacznego:)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin