ROŻKI Z DŻEMEM.doc

(21 KB) Pobierz
ROŻKI Z DŻEMEM

ROŻKI Z DŻEMEM

25 dag margaryny, 5 dag drożdży, 35 dag mąki, łyżka wody, łyżeczka cukru, cukier puder, dżem lub słodkie owoce z kompotu

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i łyżką wody, odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do mąki posiekanej z margaryną, wyrobić ciasto, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po wyjęciu dodać do ciasta dwie łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra. Z ciasta wykrawać kwadraty, nadziewać dżemem, składać w trójkąty i piec w gorącym piekarniku. Gorące rożki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Z tego same go ciasta można wykrawać szklanką krążki, które po upieczeniu łączy się dowolnym kremem i ozdabia jak rożki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin