STRUCLA Z MAKIEM.rtf

(2 KB) Pobierz

STRUCLA Z MAKIEM

Ciasto: 50 dug mąki, 12 dag cukru, 10 dag masła, 4 żółtka, szklanka mleka, 4 dag drożdży, szczypta soli.

Masa makowa: 25 dag maku, 15 dag cukru pudru, 2 żółtka, po3 dag migdałów, rodzynek, orzechów, olejek migdałowy

Mąkę przesiać do miski i ogrzać w piecyku. Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka, aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany), przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, włożyć do miski z mąką, wlać rozczyn, resztę mleka i do dać szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto po winno być dość gęste. Gotowe ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy swą objętość, wyłożyć je na stolnicę, podzielić na tyle części, ile chcemy mieć strucli. Każdą część cienko rozwałkować, rozsmarować na niej równo masę makową, zwinąć i układać spojeniem na dno blaszki. Odstawić do wy rośnięcia. Przed pieczeniem strucle po smarować posłodzoną letnią wodą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 min. Po upieczeniu można je po lukrować. Masę makową przygotować następująco; w przeddzień pieczenia strucli wypłukany mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc. Następnego dnia, po odsączeniu na sicie, mak trzykrotnie zemleć w maszynce, połączyć z żółtkami, cukrem, drobno pokrojony mi bakaliami oraz olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać do niej miodu lub śmietany.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin