Sekret Ewy.pdf

(71 KB) Pobierz
21035677 UNPDF
Sekret Ewy
Składniki
Ciasto kruche: 30 dag mąki krupczatki, 15 dag
margaryny, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli,
aromat waniliowy. Ciasto biszkoptowe: 4 jaja, 15 dag
cukru pudru, 12 dag mąki, szczypta cynamonu. Nadzienie:
1 kg moreli, 3-4 łyżki zmielonych biszkoptów; do
posypania torebka cukru waniliowego, 2 łyżki cukru
pudru
Sposób przyrządzania
Morele bez pestek wstawić do lodówki. Z podanych składników
szybko zagnieść kruche ciasto i dobrze je schłodzić. Następnie
rozwałkować i starannie wylepić nim dno i boki dużej tortownicy.
Podpiec w gorącym piekarniku (ok. 200°C) na jasnozłoty kolor.
Przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć na puch z 10 dag
cukru. Dodać mąkę, cynamon, 2 łyżki gorącej wody, a na końcu
ubitą na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru.
Dokładnie wymieszać. Podpieczony kruchy spód posypać
biszkoptami, następnie równomiernie rozłożyć morele i przykryć
je warstwą ciasta biszkoptowego. Piec ok. 20 min w temperaturze
200-220°C. Gotowe i lekko wystudzone ciasto posypać cukrem
pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 100 g - 235 kcal.
 
21035677.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin