sernik czrno-biały w kakale.docx

(55 KB) Pobierz

Składniki:

·         40 dag mąki

·         6 łyżek cukru

·         cukier waniliowy

·         20 dag masła albo margaryny

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         łyżka kakao

·         2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:

·         1 kg twarogu (raczej tłustego)

·         1,5 szklanki cukru

·         4 łyżki stopionego masła

·         5 jajek

·         łyżka budyniu śmietankowego

·         ew. rodzynki

Sposób przygotowania:
Składniki ciasta dokładnie zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotowac masę serową. Twaróg zemleć. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, tłuszcz i budyń w proszku, wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać do sera. Można też dodać rodzynki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć jedna połowę ciemnego ciasta, wylać na nią jasną masę i potarkować na nią resztę ciasta z kakao. Jeśli ktos jest leniwy, to z powodzeniem można pokruszyć ciemne ciasto paluszkami, łamie się na śliczne, równe grudki.

http://www.przepisy-kuchenne.info/wp-content/uploads/2008/11/serowiec1.jpg

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin