SałataPalce lizać(1).txt

(1 KB) Pobierz
Mamy sezon na sa�at�, nowalijki taniej�, dla czego by nie zje�� zamiast ci�kiej kolacji doskona�ej sa�aty?
Zawsze mo�emy po�ciemnia�, �e " przecie� si� odchudzamy...to tylko sa�ata....nic kalorycznego kochanie...."

Do jej wykonania potrzebujemy:

2 g��wki sa�aty (podaj� przepis na naprawd� solidn� porcj� dla 3 g�odnych os�b!)
p�czek szczypiorku,
4 spore rzodkiewki,
natk� pietruszki- p� p�czku wystarczy
cebul�,
troch� mas�a,
4 jajka,
p� kostki sera bia�ego, (je�li u�yjemy bryndzy efekt b�dzie rewelacyjny, ale wtedy uwaga na s�l!),
2 �y�eczki kapar�w (nie konieczne, ale mile widziane w tym towarzystwie...;-))

Sos:
s�oik dobrej, delikatesowej musztardy,
szklanka oleju,
keczup,
s�l,pieprz

Sa�at� myjemy, ods�czamy i rwiemy na drobne kawa�eczki, jajka gotujemy na twardo, cebul� kroimy w drobn� kostk�.
Cebul� sma�ymy na ma�le na br�z, ale uwaga by nie spali�, w trakcie sma�enia dodajemy do niej troch� soli i pieprzu.
Jajka, szczypiorek, rzodkiewk�, natk� siekamy na drobne kawa�ki (rzodkiewk� mo�na zetrze� na tarce na grubych oczkach). Kapary musimy lekko posieka� . 

Wszystko dodajemy do porwanej sa�aty. Wkruszamy do sa�aty p� kostki bia�ego sera i mieszamy. Odrobin� solimy i pieprzymy . 
Teraz musimy przygotowa� sos:

Do miski dajemy musztard�- ca�y s�oik i cienkim strumyczkiem, stale , ale energicznie,mieszaj�c dodajemy do niej olej...Powstanie nam g�adka emulsja o konsystencji majonezu. Dodajemy do niej keczup- tak z 4-6 �y�ek, oraz delikatnie solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sa�at� z wszystkimi sk�adnikami. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 minut w ch�odne miejsce. 

Sa�at� mo�emy jeszcze wzbogaci� przygotowuj�c grzanki z bia�ego pieczywa pokrojone w kosteczk�, kt�rymi posypujemy sa�at� przed podaniem. Rewelacja! Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin