Sałatka z tuńczyka.rtf

(7 KB) Pobierz
Sa³atka z tuñczyka

Sałatka z tuńczyka

 

Składniki:

puszka tuńczyka w oleju (200 g)

2 jaja

cebula średniej wielkości

puszka białej fasoli (400 g)

mała sałata

2 pomidory

10 czarnych oliwek

półczka drobno posiekanego szczypiorku

sos winegret:

3 łki oliwy z oliwek

łka octu winnego lub z jabłek

bek czosnku (obrany i rozdrobniony wyciskaczem)

l

świeżo zmielony czarny pieprz

ponadto:

bagietka

 

Ugotuj jaja na twardo (10 minut), ostudź je w zimnej wodzie, obierz i pokrój w plasterki.

 

A teraz przygotuj sos winegret: połącz oliwę z octem, dodaj czosnek, sól oraz pieprz, całość wymieszaj i sos gotowy.

 

Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki, które należy porozdzielać na krążki. Umyte pomidory poprzecinaj na ósemki. Tuńczyka osącz z zalewy i podziel na małe kawałki. Z puszki zawierającej fasolę odlej zalewę, umyj i osusz liście sałaty.

 

Tak przygotowane składniki sałatki (fasola, tuńczyk, jaja i cebule) wymieszaj, dopraw sosem winegret, zostaw pośrodku salaterki, przykryj pomidorami i oliwkami, a z wierzchu posyp szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin