Kolorowa sałatka owocowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Kolorowa sa³atka owocowa

Kolorowa sałatka owocowa

 

Składniki na 4 porcje:

po jednej pomarańczy, grejpfrucie i mandarynce

2 winne jabłka

2 gruszki

2 owoce kiwi

sok z cytryny

cukier

3 łki alkoholu

 

Owoce cytrusowe obierz ze skórki i usuń jak najwięcej białej błonki. Podziel na cząstki, każ przekrój na 2-3 części. Kiwi obierz, pokrój w półplasterki. Jabłka i gruszki obierz, posiekaj, skrapiając na końcu sokiem z cytryny. Połącz wszystkie składniki, dodaj cukier do smaku, wlej koniak lub rum. Sałatkę wstaw do lodówki, podaj dobrze oziębioną.

 

Jest to idealny deser po sutym obiedzie albo kolacji. Zastępuje tuczący kompot, orzeźwia, ułatwia trawienie. Jeśli do stołu siadają dzieci, trzeba zrezygnować z dodatku alkoholu. Można też zmieniać zestaw owoców: latem przyrządzać sałatkę z truskawek, porzeczek lub innych owoców sezonowych.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin