Składniki:
· 3 młode cukinie (ok. 1 kg)
· 4 łyżki posiekanej zieleniny (naci pietruszki, estragonu, bazylii i szczypiorku)
· 4 ząbki czosnku
· 3/4 szklanki sosu majonezowego
· sok z cytryny lub koncentrat róży (ewentualnie sok z białych porzeczek)
· sól
· pieprz
· cukier
Cukinie umyć, nie obierać. Zalać wrzącą, osoloną wodą, ugotować (około 15 minut). Ostudzić, odcedzić, pokrajać w dość grubą kostkę, wyłożyć na salaterkę. Czosnek obrać, posiekać i posypać cukinię, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Sos majonezowy przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub koncentratem róży.
Polać nim równomiernie cukinie, posypać zieleniną. Podawać jako dodatek do potraw. Sałatka z cukinii obłożona połówkami jaj ugotowanych na twardo i cząstkami pomidorów stanowi doskonałą potrawę na kolację. Podaje się ją z pieczywem.
rreenegat