Alergie i wrażliwość na pokarmy.doc

(29 KB) Pobierz
Alergie i wrażliwość na pokarmy

Alergie i wrażliwość na pokarmy

 

tłumaczenie ze strony:Center for the Study of Autism

 

Written by Stephen M. Edelson, Ph.D.
Center for the Study of Autism, Salem, Oregon

Osoby autystyczne bardziej niż przeciętna osoba są podatne na alergie , mają też większą wrażliwość na produkty żywnościowe. Najprawdopodobniej jest to spowodowane uszkodzeniem układu odpornościowego. Poniżej przedstawiam krótkie omówienie alergii i wrażliwości na pokarmy.

Alergie

Alergia jest nadmierną reakcją ciała na jakąś substancję. Jeśli substancja powoduje ,że układ odpornościowy ciała reaguje nadmiernie, substancję tę nazywa się alergenem. Kiedy wdychany jest alergen, taki jak pyłek kwiatowy, jest on identyfikowany przez ciało jako intruz. Jako odpowiedź organizm produkuje antyciało zwane " Immunoglubuliną E " lub IgE , żeby zniszczyć intruza. Antyciała łączą się następnie z komórkami ( ...) które znajdują się są w tkankach i lokują się w układzie krwionośnym (...) wydzielając histaminę. Histamina powoduje powstawanie nadmiaru śluzu. Wskutek tego, osoba może cierpieć na swędzenie w nosie, kichanie i zaczerwienienie , podrażnione i/ lub swędzące oczy. W zależności od sprawności układu odpornościowego, niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi od innych na pewne substancje drażniące.

W użyciu są liczne testy, które identyfikują jakie substancje są alergenami. Podstawowe to testy skórne, badanie krwi, prześwietlenia i endoskopia nosa. Istnieje również wiele sposobów leczenia, które przynosi ulgę w odczuwaniu objawów związanych z alergiami. Co ciekawe, podawanie wyjątkowo małych dawek alergenu może odczulić osobę na obcą substancję, likwidując status tej substancji jako alergenu. Ta procedura polega zwykle na podaniu "alergicznego zastrzyku ". Można również kupić krople do podawania pod język (...) Witaminy i inne środki odżywcze, takie jak witamina C , są również używane przez wielu ludzi , aby zredukować objawy alergii. Podczas gdy osoba nie jest odczulona na obcą substancję , objawy alergii mogą być leczone przez zażywanie leków takich jak cromolyn sodium ( w spray'u do nosa) lub zażywanie leków antyhistaminowych. Te leki często mają efekty uboczne, takie jak ospałość lub uczucie suchości. Inną metodą, która przynosi ulgę w cierpieniach związanych z alergią jest usunięcie alergenu z otoczenia (klimatyzacja lub filtr w domu).

Wrażliwość na pokarmy

Pojawia się coraz więcej dowodów na to, że wielu ludzi z autyzmem jest wrażliwych na produkty żywnościowe. Najbardziej powszechnymi produktami , na które pojawia się wrażliwość , są produkty zbożowe ( pszenica, żyto, owies) i produkty mleczne ( np. mleko, ser, serwatka) Inne pokarmy , często spożywane wiosną i latem to truskawki i owoce cytrusowe. Wrażliwość na pokarm jest uważana przez wielu ludzi za alergię w tym sensie, że układ odpornościowy nadmiernie reaguje na pewne substancje. Wrażliwość na pokarm może być odpowiedzialna za liczne problemy fizyczne i behawioralne takie jak: ból głowy, bóle żołądka, uczucie nudności, moczenie nocne, wrażenie " nieobecności", jąkanie, nadmierna płaczliwość, problemy ze snem, nadaktywność, agresja, wrażliwość na dźwięki, wybuchy wściekłości, zmęczenie, depresja, problemy z jelitami ( gazy, biegunka, zaparcia) , bóle mięśni nóg, infekcje ucha, ataki.

Czasami mogą pojawiać się zmiany w wyglądzie fizycznym jako rezultat wrażliwości pokarmowej. Mogą do nich należeć : różowo lub czarno podkrążone oczy, " worki" pod oczami, zaczerwienione policzki lub uszy, gwałtowne bicie serca, płytkie oddychanie, płyn w uszach ( przyczyna infekcji ucha) oraz nadmierne pocenie się. Jednak należy wspomnieć, że te objawy nie muszą koniecznie być efektem nadwrażliwości pokarmowej i mogą być spowodowane również innymi czynnikami.

Reakcja na pewien produkt może wystąpić natychmiast lub po 36 godzinach, albo później. Ponadto reakcja zwykle występuje raczej po posiłku niż przed posiłkiem. Jeśli problemy z zachowaniem występują przed posiłkiem , problemem może być hipoglikemia ( niski poziom cukru). Co ciekawe, ludzie często mają ochotę dokładnie na te produkty, na które są wrażliwi. Obecnie nie wiemy dlaczego tak jest.

Istnieje kilka sposobów , aby określić czy osoba jest wrażliwa na konkretną substancję. Najłatwiejszym sposobem jest wyeliminowanie z diety podejrzanego produktu. Jeśli osoba jest wrażliwa na ten produkt można oczekiwać poprawy w samopoczuciu i zachowaniu , kiedy te produkty są wydalane z organizmu. Jednym ze sposobów, aby zbadać wrażliwość na pokarmy jest wycofanie tej substancji z diety na około 1- 2 tygodnie, a następnie podanie jej na pusty żołądek. Produkt ten musi być całkowicie wyeliminowany, nawet śladowe ilości to może być zbyt wiele dla niektórych osób. W większości przypadków reakcja na ten produkt, jeśli wystąpi, pojawi się po 15- 60 minutach, jednak niektóre reakcje mogą być zauważalne dopiero po kilku godzinach np. moczenie nocne i płyn w uszach. Innym sposobem określenia wrażliwości pokarmowej jest wywołanie reakcji ekstraktem, a następnie zneutralizowanie tej reakcji przez użycie rozcieńczonej , wodnej formy tego produktu lub podanie ekstraktu pod język. Kiedy pojawia się reakcja, wtedy jest podany roztwór ekstraktu, żeby zahamować lub zneutralizować tę reakcję. Niektóre osoby roztwór tej substancji odczuli na alergen.

Najlepszym sposobem zatrzymania reakcji na konkretny produkt jest wycofanie go z diety. Inne sposoby leczenia to zażywanie środków odżywczych, aby wzmocnić układ odpornościowy i podanie kropli pod język tj. bardzo małych ilości tej substancji. Ogólnie mówiąc jest ważne , aby ludzie zdali sobie sprawę , że alergie i wrażliwość na pokarmy mogą wpłynąć na czyjeś zdrowiei zachowanie , ale te problemy są uleczalne.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin