"Kebabki"
Takie kebabki są super propozycją na wszelkie imprezy.
mięso mielone 60 dkg
jajko 1 sztuka
papryka słodka 1/2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
mięta świeża 1/2 pęczka
sos
jogurt naturalny 2 szklanki
sok z cytryny z 1/2 owocu
ogórki gruntowe 3 sztuki
kminek 1/2 łyżeczki
koperek 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
Mięso łączymy z startą cebulą, posiekanym czosnkiem i jajkiem - doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posiekaną miętą - wcześniej odłóżcie dwie łyżki do sosu. Dobrze wyrabiamy.
Formujemy małe podłużne kebabki na kształt małych kotlecików - pieczemy na grilu lub na patelni.
Z odłożonej mięty, jogurtu i pozostałych składników sosu robimy dip. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą. Podajemy do usmażonych kebabków.
mirkon