Składniki:
· naleśniki:
o 300 g mąki
o 1 łyżeczka cukru pudru
o 4 jajka
o 450 ml mleka
o szczypta soli
o 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
o olej roślinny do smażenia
· 500g pieczarek
· 100g żółtego sera
· 1 cebula
· 2 jajka
· bułka tarta do panierki
o czerwony barszcz do podania
Przygotowanie:
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować robotem kuchennym lub wymieszać rózgą. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażyć cienkie placki.
Farsz do krokietów: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić drobno. Cebulę posiekać, wrzucić na patelnie i zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć, aż odparuje woda. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić, dodać tarty żółty ser. Wszystko razem wymieszać.
Farsz nakładać na naleśniki i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
Krokiety podawać z czerwonym barszczem.
· 5-6 buraczków
· 2 marchewki
· 1 pietruszka
· 1/2 korzenia selera
· mały por
· listek laurowy
· 2 ziarenka ziela angielskiego
· 2 litry bulionu drobiowego lub wieprzowego
· 2 łyżki octu
· 2-3 ząbki czosnku
· 2 łyżki cukru
· sól, pieprz
Ugotować warzywa w bulionie: pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora, czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Dodać pokrojone w kostkę buraczki i od razu zakwasić barszcz octem, żeby nie stracił koloru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować, aż buraki zmiękną. Gotowy barszczyk odcedzić. Ewentualnie znów doprawić, np. zakwasić octem lub kwaskiem, gdy słodki smak buraczków jest zbyt dominujący. Podawać na ciepło do krokietów, pasztecików, pierogów, uszek itp.
Smacznego!
Mimi101074