Rolada śmietankowo-jagodowa
Ciasto:5 jajek1 szklanka cukru pudru1 szklanka mąki tortowej2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNadzienie:200 g śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody1 szklanka jagód1 łyżka cukru kryształu
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając. Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190st.C.Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zrolować. Z jagód odłożyć 1/3 szklanki a resztę rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem kryształem aż się rozpuści.Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz przestudzoną żelatynę. Na koniec dodać rozgniecione z cukrem jagody i 1/3 szklanki całych. Delikatnie wymieszać.Przestudzone ciasto rozwinąć, posmarować powstałą masą śmietankową i ponownie zrolować. Schłodzić w lodówce.
B3371