Rolada śmietankowo-jagodowa.doc

(471 KB) Pobierz
Rolada śmietankowo-jagodowa

Rolada śmietankowo-jagodowa

 

Ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:
200 g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody
1 szklanka jagód
1 łyżka cukru kryształu

 

 

Wykonanie:

 

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko. Do masy żółtkowej wlać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodawać na przemian po łyżce piany i mąki delikatnie mieszając. Dużą blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, piec 10-15 min. W temp. 190st.C.
Gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem i zrolować.
Z jagód odłożyć 1/3 szklanki a resztę rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem kryształem aż się rozpuści.
Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru oraz przestudzoną żelatynę. Na koniec dodać rozgniecione z cukrem jagody i 1/3 szklanki całych. Delikatnie wymieszać.
Przestudzone ciasto rozwinąć, posmarować powstałą masą śmietankową i ponownie zrolować. Schłodzić w lodówce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin