Domowe Kilimandżaro.doc

(53 KB) Pobierz
Chrumchadełko

Domowe Kilimandżaro

 

 

·         jajka 4 szt

·         mąka 1 szklanka

·         cukier 3/4 szklanki

·         proszek do pieczenia 1 łyżeczka

·         kakao 3 łyżeczki

·          

·         śmietana 30% 0,5 L

·         banany 3 szt

·         wiórki czekoladowe 1 opakowanie

·         żelatyna 2 łyżeczki

Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy żółtka i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na sam koniec kakao. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę i pieczemy około 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gdy biszkopt ostygnie ubijamy bitą śmietanę z dodatkiem łyżeczki cukru i żelatyny. Do masy na koniec dodajemy pokrojone w kostkę banany i wiórki czekoladowe.
Łyżką w biszkopcie wydrążamy "korytko". Wkładamy do środka masę z bitej śmietany a na wierzch posypujemy pokruszony biszkopt, który uzyskaliśmy z wydrążenia ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki.

 

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin