· jajka 4 szt
· mąka 1 szklanka
· cukier 3/4 szklanki
· proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· kakao 3 łyżeczki
·
· śmietana 30% 0,5 L
· banany 3 szt
· wiórki czekoladowe 1 opakowanie
· żelatyna 2 łyżeczki
Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy żółtka i dalej mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i na sam koniec kakao. Ciasto wylewamy na okrągłą tortownicę i pieczemy około 35-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gdy biszkopt ostygnie ubijamy bitą śmietanę z dodatkiem łyżeczki cukru i żelatyny. Do masy na koniec dodajemy pokrojone w kostkę banany i wiórki czekoladowe. Łyżką w biszkopcie wydrążamy "korytko". Wkładamy do środka masę z bitej śmietany a na wierzch posypujemy pokruszony biszkopt, który uzyskaliśmy z wydrążenia ciasta.Ciasto wkładamy do lodówki.
robaczek_1976