ZAJĄC BIELAK---------------------------------------------------------
Zając bielak spędza większość życia samotnie. Z nadejściem zimy w Arktyce zaczyna się łączyć w większe stada, które zapewniają mu lepszą ochronę przed drapieżnikami. W razie niebezpieczeństwa całe stado rozpierzcha się w różnych kierunkach co myli wroga i dalej zającom większą szansę na ukrycie się. Zające żyjące na terenach położonych dalej na południe, w tundrze, z nadejściem zimy przenoszą się na skraj tajgi, do rozległych lasów iglastych. Tutaj znajdują lepszą ochronę przed zimnem i wiatrem. Zające, które przeczekują zimę na otwartej tundrze, mogą znaleźć schronienie wyłącznie za skałami czy niskimi krzewami. W Skandynawii zając bielak żyje na bogatych i różnorodnych terenach tajgi przez cały rok. Zając bielak alpejski mieszka na większych wysokościach, na terenach zarośniętych kosodrzewiną lub powyżej granicy zasięgu kosodrzewiny.
POŻYWIENIE
Zając bielak żywi się głownie trawą, różnymi bylinami i nisko rosnącymi krzewami. Swe legowisko opuszcza dopiero po zmroku i wówczas wyrusza na żer. Jego terytorium zajmuje ok.1-3km kw. Głęboko w Arktyce jego pożywienie przez 280 dni w roku skryte jest pod głęboką pokrywą śniegu, dlatego wiele zajęcy w tym czasie głoduje. Wiele roślin w tundrze dostosowuje się swym skarłowaciałym wzrostem do trudnych warunków klimatycznych i ostrego, lodowatego wiatru.
Kiedy pokryje je śnieg i lód, nadchodzą dla zajęcy ciężkie i głodowe czasy. Za pomocą mocnych pazurów muszą sobie wszelki pokarm wygrzebać spod ziemi, by móc przetrwać zimę.
CZY WIESZ, ŻE...
· Szczekuszka północna (Ocho tona alpina), szczekuszka malutka (Ochotona pusilla) żyjąca w górach na Uralu i w Azji Środkowej, szczekuszka (Ochotona princeps), żyjąca w górach skalistych i szczekuszka(ochotona hyperborea)z Tybetu są przedstawicielami drugiej rodziny rzędu zajęczaków. Zwierzęta te należą do nielicznych ssaków, które mogą przetrwać na wysokości powyżej 6 000m n.p.m.
· Na rysunkach w jaskiniach starych kultur często pojawia się motyw zająca. Starożytni Rzymianie hodowali zające w murowanych zagrodach. Mięso zajęcze uważane było za wielki przysmak.
6+
legenda1