Tarta z awokado i suszonymi pomidorami.doc

(148 KB) Pobierz
Tarta z awokado i suszonymi pomidorami

Tarta z awokado i suszonymi pomidorami

iasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego
1 łyżeczka soli
3 - 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
3 jajka
200 ml śmietany kremówki
1 filiżanka tartego Parmezanu lub Grana Padano
1 dojrzałe (miękkie) awokado
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
4 suszone pomidory w zalewie, pokrojone na małe kawałki
6 krewetek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

·         Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz masło. Rozetrzeć palcami, następnie zagnieść szybko ciasto, dodając stopniowo wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

·         Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim 23 cm formę na tartę. Spód ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i piec przez 10 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5 - 7 minut na złoty kolor.

W misce roztrzepać jajka ze śmietaną i Parmezanem, doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Awokado obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ pokroić na kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny lub limonki. Awokado oraz suszone pomidory dodać do masy z jajek.

Ciasto wylać na podpieczony spód, ułożyć krewetki delikatnie je wciskając w masę. Piec przez 25 - 30 minut, aż masa się zetnie i lekko zrumieni.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin