Mule z masłem szalotkowym
Składniki: • 20 dużych muli • 50 g masła • 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego • 1 łyżka bułki tartej • sól, pieprz • 1 łyżka natki pietruszki
Wykonanie:
· Masło wymieszać z czosnkiem, szalotką i natką pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem.
· Mule wyszorować, oderwać bisiory, umyć i osuszyć. Włożyć na patelnię, wlać 3 łyżki wody, przykryć i podgrzewać przez około 4 minuty na dużym ogniu, aż muszle się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią. Mule wyłożyć na sitko i dokładnie odsączyć. Wyrzucić muszle, które się nie otworzyły.
· Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Pustą połówkę muszli wyrzucić, w drugiej zostawić mięso. Do każdej muszli włożyć łyżeczkę masła szalotkowego, powierzchnię wyrównać nożem i posypać bułką tartą. Blachę do pieczenia wyłożyć folią, zagiąć boki folii. Rozłożyć mule, opierając je jedna o drugą, aby się nie przechylały podczas pieczenia. Można też tak uformować folię aluminiową, aby zrobić w niej wgłębienia i włożyć w nie muszle. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 5 minut lub aż masło zacznie wrzeć a bułka tarta lekko się zarumieni.
barbarello