Dorsz zapiekany z fasolą750 g filetów z dorsza,500 g białej fasoli,2 cebule,2 marchwie,2 ząbki czosnku,100 g masła,150 g śmietanki2 łyżki ketchupu,2 pomidory,50 g tartego sera,sól, pieprzDorsza włożyć do zimnej wody i zagotować, zostawić na 10 min, następnie wyjąć i podzielić na drobne kawałki. Fasolę gotować w 4 l zimnej wody, bardzo wolno doprowadzić do zagotowania. Następnie odlać wodę i zalać fasolę przygotowaną wrzącą wodą, dodać marchew, cebulę i włoszczyznę. Gotować bardzo wolno. Gdy fasola będzie miękka, wyjąć 1 szklankę i przetrzeć przez sito na puree. Jedną cebulę i czosnek przesmażyć na maśle nie rumieniąc. Rozprowadzić w szklance wywaru z fasoli, dodać śmietankę, ketchup oraz puree z fasoli w takiej ilości aby otrzymać niezbyt gesty sos. Wymieszać fasolę z ugotowanym dorszem przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, polać przygotowanym sosem, na wierzchu ułożyć pomidory pokrojone w plasterki, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika (180 st. C) na około 30 min.
barbarello