Losos z wody w trzech sosachPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.2 kg lososia,600 g drobnych ryb (okoni, kielbi jazgarzy),4 duze marchwie,2 duze pietruszki,1 sredni seler,3 cebule,3 gozdziki,10 ziaren ziela angielskiego,1 l bialego wytrawnego wina,150 ml octu winnego,500 ml wody,sol, pieprz,1/2 peczka zielonej pietruszki do przybrania.1. Lososia sprawic, oplukac dokladnie i wytrzec do sucha. Porcjowac, wykrawajacdzwonka z najlepszych czesci ryby. Glowe, ogon i pozostale resztki zachowacna bulion. Drobne ryby sprawic i dokladnie umyc.2. Cebule oraz pozostale warzywa obrac, umyc i drobno posiekac.3. Wypatroszone i umyte drobne ryby, wraz z resztkami lososia umiescic w pojemnym garnku. Dodac warzywa, cebule i przyprawy. Osolic, zalac winem, octem iwoda. Gotowac na wolnym ogniu 1 godz., kilkakrotnie odszumowujac. Po ugotowaniu, bulion przecedzic przez geste sito i schlodzic.4. Dzwonka lososia ulozyc w rynience do gotowania ryb i zalac zimnym bulionemtak, aby calkowicie przykryl on rybe.5. Wstawic na bardzo silny ogien. Po zagotowaniu ogien zmniejszyc i nie dopuszczajac do wrzenia, trzymac rybe na ogniu jeszcze 25 min.6. Po ugotowaniu rybe ostroznie wyjac i przykryc serweta. Podawac na grzankachz sosami: kaparowym, holenderskim i rakowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 30.
barbarello