Majowa makrelaDorodna wędzona makrela, główka sałaty, seler, winne jabłko, 5 małych ogórków konserwowych, sok z jednej cytryny, pęczek dymki lub szczypiorku, pęczek koperku, ząbek czosnku, pieprz i ewentualnie odrobina soli, biała bułka. Seler rozdrobnić na tarce lub w malakserze,dodając od razu sok z cytryny. Jabłko drobno posiekać lub zetrzeć i dodać do selera; wymieszać. Dodać ogórki, uprzednio starte i osączone z soku. Sałatę umyć, wierzchnie liście odłożyć, a środkowe posiekać i połączyć z poszatkowanym koperkiem i szczypiorkiem. Makrelę obrać ze skóry i ości, rozetrzeć, po czym wymieszać z pozostałymi składnikami. Wszystko połączyć z majonezem zmieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem. Doprawić. Kromki bułki posmarować cienko masłem i ułożyć na płaskim półmisku, wyłożonym listkami sałaty. Doskonała przystawka, także do aperitifu.
barbarello