Pasztet z dorsza i ziemniakow10 porcji. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.700 g filetow z dorsza,350 g obranych ziemniakow,300 ml smietany,100 g zoltego sera,50 g kaparow,4 jaja,5 jaj ugotowanych na twardo,3 lyzki posiekanej pietruszki,szczypta szafranu,60 g masla,sol, pieprz.1. Ziemniaki ugotowac dodajac do wody szafran zawiniety w kawalek gazy. Po ugotowaniu ziemniaki odstawic na 30 min, by odparowaly, nastepnie przetrzec jeprzez sito. Ser zolty utrzec, ziemniaki wymieszac z serem, smietana, rozmaconymi jajami i kaparami. Przyprawic sola i pieprzem.2. Filety pokroic w kostke, wymieszac z puree ziemniaczanym. Ugotowane jajaobrac ze skorupek.3. Forme pasztetowa nasmarowac maslem. Na dnie ulozyc polowe masy rybno-ziemniaczanej, w srodku ulozyc rzad gotowanych jajek, przykryc reszta masy. Forme nakryc natluszczona folia aluminiowa. Piec w kapieli wodnej w nagrzanymdo temp. 180żC piekarniku przez 1,5 godz.4. Podawac na cieplo lub ostudzic w formie, pokroic ostrym nozem w plastry ipodawac na zimno z ostrym sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 14.
barbarello