Sledzie smazone marynowanePorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min. +2dni6 swiezych sledzi,maka,3 lyzki oleju,1/4 l octu,1/4 l chudego rosolu,2 liscie laurowe,10 ziaren ziela angielskiego,3 gozdziki,1 lyzeczka ziaren gorczycy,1 cebula,sol, pieprz.1. Ryby oczyscic, natrzec wewnatrz sola i pieprzem, obtoczyc w mace. Smazyc nagoracym oleju na brazowo.2. Ocet zmieszac z rosolem i przyprawami. Zagotowac.3. Sledzie ulozyc w szklanym naczyniu, poprzekladac krazkami cebuli, zalac goraca marynata. Marynowac 2-3 dni.4. Podawac z gotowanymi w lupinach ziemniakami i maslem lub chlebem. Sledziemozna przechowywac w lodowce do 3 tygodni.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 30.
barbarello