�ledzie po s�owia�sku Sk�adniki: 5 filet�w �ledziowych zalewa: 1:10 ocet z wod�, ziele angielskie, li�� laurowy, na 1 l p�ynu - 3 �y�ki cukru sos: seler, pietruszka (razem ok. 10 dkg), 1 jab�ko, 2 cebule, 2 �y�ki majonezu, 1 ma�y kefir (250 g), kwasek cytrynowy, s�l, pieprz, cukier Spos�b przyrz�dzania: Sk�adniki zalewy zagotowa�, ostudzi�, zala� filety i odstawi� na 1 dob�. Sos: seler i pietruszk� ugotowa� na p�twardo, zetrze� na grubej tarce. Cebule i jab�ko pokroi� w drobn� kostk�, majonez wymiesza� z kefirem, wymiesza� wszystkie sk�adniki sosu. �ledzie ods�czy� z zalewy. Pola� sosem przed samym podaniem
barbarello