ś po słowiańsku.txt

(0 KB) Pobierz
�ledzie po s�owia�sku
Sk�adniki:
5 filet�w �ledziowych

zalewa: 1:10 ocet z wod�, ziele angielskie, li�� laurowy, na 1 l p�ynu - 3 �y�ki cukru

sos: seler, pietruszka (razem ok. 10 dkg), 1 jab�ko, 2 cebule, 2 �y�ki majonezu,
 1 ma�y kefir (250 g), kwasek cytrynowy, s�l, pieprz, cukier 

 
Spos�b przyrz�dzania: Sk�adniki zalewy zagotowa�, ostudzi�, zala� filety i 
odstawi� na 1 dob�. Sos: seler i pietruszk� ugotowa� na p�twardo, 
zetrze� na grubej tarce. Cebule i jab�ko pokroi� w drobn� kostk�,
 majonez wymiesza� z kefirem, wymiesza� wszystkie sk�adniki sosu.
 �ledzie ods�czy� z zalewy. Pola� sosem przed samym podaniem 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin