Paszteciki chlebowe myśliwego z grzybami.docx

(111 KB) Pobierz

Paszteciki chlebowe myśliwego z grzybami

Składniki na 4 porcje


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

12 kromek świeżego chleba tostowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 łyżki masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

400 g leśnych grzybów lub pieczarek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 ząbek czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki oliwy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżeczka majeranku suszonego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

100 ml śmietanki słodkiej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

300 g dobrego pasztetu, najlepiej domowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

½ słoiczka borówek, mało słodkich

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz, natka pietruszki do ozdoby

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, czosnek także, na patelni na oliwie zeszklij cebulę, wrzuć czosnek, grzyby i smaż do odparowania i zrumienienia. Wlej śmietankę i dodaj majeranek, odparuj nieco sos, aby grzyby były tylko lekko wilgotne. Dopraw solą i pieprzem. Wystudź.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Z każdej kromki chleba wytnij 1 kółko. Resztę z kromek możesz ususzyć i zmielone używać jako bułkę tartą. Kółka rozwałkuj, mocno dociskając wałek- mają powstać płaskie, chlebowe placuszki. Krążki posmaruj masłem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Wkładaj po jednym krążku do metalowych foremek od babeczek, dociskając do brzegów, stroną z masłem do zewnątrz. Chleb może nieco wystawać za krawędzie metalowych foremek lub układać się w falbankę, ale to nie ma znaczenia. Foremki włóż na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika do zrumienienia. Wyjmij z foremek i ostudź.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Pasztet pokrój na zgrabne kostki-12 sztuk. Włóż po 1 kostce do foremek chlebowych, nałóż porcję grzybów, udekoruj odrobiną borówek i natką. Podawaj po 3 paszteciki z sałatką jako przystawkę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin