Zapiekanka makaronowo-warzywna.doc

(116 KB) Pobierz
Zapiekanka makaronowo-warzywna

Zapiekanka makaronowo-warzywna

 

składniki

·         150 g makaronu "pełne ziarno" świderki lub penne

·         150 g filetów z kurczaka lub wędzonej szynki

·         1 cebula

·         200 g brokułów

·         100 g kukurydzy konserwowej

·         1 marchewka średnia

·         2 łyżki koncentratu pomidorowego

·         1 łyżeczka mąki

·         sól

·         pieprz

·         czosnek

·         papryka słodka

·         nać pietruszki

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         100 ml śmietanki

·         100 ml wody

·         100 g żółtego sera

Sposób przygotowania

1.      Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić do smak, odstawić na godzinę do lodówki. Jeśli zamiast filetów robimy z wędzoną szynką, to szynkę tylko kroimy w kostkę.

2.      Makaron ugotować al dente (można nawet trochę krócej).

3.      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, wyłożyć na talerz.

4.      Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i mąką, dodać śmietankę, doprawić do smaku.

5.      Na reszcie oliwy podsmażyć mięso. Wlać pomidorowo-śmietankowy sos, zagotować.

6.      Makaron wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem. Dodać cebulkę, różyczki brokułów, talarki marchewki, kukurydzę, posiekaną pietruszkę, wlać sos z mięsem, wymieszać wszystko.

7.      Z wierzchu posypać startym serem.

8.      Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 20 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin