Paszteciki z serem Ciasto drożdżowe: 25 dag mški 2 dag drożdży 2 łyżki margaryny łyżeczka cukru 2 żółtka, szklanka mleka jajo do smarowania ciasta tłuszcz do wysmarowania blachy mška do podsypania Nadzienie:30 dag twarogu jajo 2-3 łyżki mietany sól Przygotować Ciasto według przepisu Kapuniaczki. Twaróg utrzeć z jajem na gładkš masę (jeżeli jest twardy i mało tłusty, zemleć w maszynce), posolić do smaku, wymieszać ze mietanš. Nadzienie powinno być gęste. Wyronięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószonš mškš. Wałkować na gruboć 1,5 m. Formować kršżki rednicy 10 cm. Na obwodzie przecišć je w czterech miejscach, w równych odstępach, na długoć 2-3 cm. Na rodek każdego kršżka nałożyć łyżkš nadzienie, spłaszczyć je i wyrównać. Każdš częć ciasta przeciętš w obwodzie zaginać do rodka tak, aby nadzienie w rodku było widoczne. Paszteciki ułożyć na wysmarowanej i oprószonej mškš blasze, postawić w ciepłym miejscu. Gdy wyrosnš, posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 25 - 30 min. Gdy spód i wierzch ciasta zrumieniš się, wyjmować i podawać na goršco. Osobno podać surowe masło. Z podanych składników otrzymuje się ok. 20 pasztecików. W taki sposób można również przyrzšdzić paszteciki z nadzieniem z mięsa, ziemniaków, kapusty, ryby, szynki, połówek parówek lub kawałków obranej kiełbasy.
krystynka161