Paszteciki Z Serem 2.txt

(1 KB) Pobierz
Paszteciki z serem

Ciasto drożdżowe:
25 dag mški
2 dag drożdży
2 łyżki margaryny
łyżeczka cukru
2 żółtka,
szklanka mleka
jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do wysmarowania blachy
mška do podsypania
Nadzienie:30 dag twarogu
jajo
2-3 łyżki mietany
sól

Przygotować Ciasto według przepisu Kapuniaczki. Twaróg utrzeć z jajem na gładkš masę (jeżeli jest twardy i mało tłusty, zemleć w maszynce), posolić do smaku, wymieszać ze mietanš. Nadzienie powinno być gęste. Wyronięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószonš mškš. Wałkować na gruboć 1,5 m. Formować kršżki rednicy 10 cm. Na obwodzie przecišć je w czterech miejscach, w równych odstępach, na długoć 2-3 cm. Na rodek każdego kršżka nałożyć łyżkš nadzienie, spłaszczyć je i wyrównać. Każdš częć ciasta przeciętš w obwodzie zaginać do rodka tak, aby nadzienie w rodku było widoczne. Paszteciki ułożyć na wysmarowanej i oprószonej mškš blasze, postawić w ciepłym miejscu. Gdy wyrosnš, posmarować roztrzepanym jajem, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 25 - 30 min. Gdy spód i wierzch ciasta zrumieniš się, wyjmować i podawać na goršco. Osobno podać surowe masło. Z podanych składników otrzymuje się ok. 20 pasztecików. W taki sposób można również przyrzšdzić paszteciki z nadzieniem z mięsa, ziemniaków, kapusty, ryby, szynki, połówek parówek lub kawałków obranej kiełbasy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin