Paszteciki z pieczarkami Ciasto mietanowe: 25 dag mški 22,5 dag masła (margaryny) jajo 2 żółtka 10 dag mietany sól jajo do smarowania ciasta Nadzienie: 40-50 dag pieczarek mała cebula 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mški pół szklanki mietany żółtko łyżka posiekanego koperku sól pieprz Przeznaczonš na ciasto mškę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, szczyptę soli i mietanę. Wszystkie składniki szybko i starannie połšczyć. Ciasto przykryć, pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godz. Pieczarki opłukać, oczycić, przycišć trzony, poszatkować, dodać obranš i pokrajanš w kršżki cebulę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki i cebulę, wlać 2-3 łyżki wody, dusić 15 min. Mškę rozmieszać z trzema łyżkami zimnego wywaru, wlać do grzybów, zagotować, połšczyć ze mietanš i żółtkiem, doprawić solš i pieprzem. Ogrzewać do zagęszczenia, nie gotujšc. Wymieszać z koperkiem. Ciasto rozwałkować na gruboć 0,5 cm, wykrawać kršżki okršgłš foremkš lub szklanka. Połowę iloci kršżków posmarować jajem na całej powierzchni. W pozostałych kršżkach wycišć rodki mniejszš foremkš lub kieliszkiem do wina. Otrzymane obršczki nałożyć na kršżki, lekko przycisnšć, ułożyć na blasze, ochłodzić, posmarować jajem i upiec w piekarniku o temperaturze 250C. Osobno upiec wycięte kršżki posmarowane jajem. Goršcym nadzieniem wypełnić paszteciki i przykryć je małymi kršżkami. Z podanej porcji otrzymuje się ok. 35 pasztecików. Podawać goršce, ułożone na półmisku, przybrane naciš pietruszki, jako przekšskę lub dodatek do czystych zup.
krystynka161