Paszteciki z jajami Ciasto nalenikowe: jajo pół szklanki mleka 12 dag mški skórka ze słoniny sól Nadzienie: 3 jaja mała cebula 3 dag czerstwej bulki łyżka margaryny pół szklanki mleka 1-2 łyżki mietany sól pieprz Panier: 4-5 łyżek ciasta nalenikowego tłuszcz do smażenia 3 łyżki tartej bułki Przygotować ciasto nalenikowe jak w przepisie Paszteciki z mięsem. Odłożyć 4-5 łyżek ciasta nalenikowego. Bułkę na nadzienie namoczyć w mleku. Jaja ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokrajać w kršżki, zrumienić na jasno-złoty kolor. Odciniętš bułkę, usmażonš cebulę i obrane jaja zemleć w maszynce. Dodać mietanę, sól i pieprz; dokładnie wymieszać. Naleniki smarować cienko nadzieniem, formować wałeczki lub składać w ksišżeczkę, zanurzać w ciecie nalenikowym, obsypywać tartš bułkš. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Z porcji tej otrzymuje się 10-12 pasztecików. Podawać do zup czystych, jak barszcz, pomidorowa, albo jako danie podstawowe z surówkš z pomidorów, z kapusty wieżej lub kwaszonej.
krystynka161