Paszteciki Z Jajami.txt

(1 KB) Pobierz
Paszteciki z jajami

Ciasto nalenikowe:
jajo
pół szklanki mleka
12 dag mški
skórka ze słoniny
sól

Nadzienie:
3 jaja
mała cebula
3 dag czerstwej bulki
łyżka margaryny
pół szklanki mleka
1-2 łyżki mietany
sól
pieprz
Panier:
4-5 łyżek ciasta nalenikowego
tłuszcz do smażenia
3 łyżki tartej bułki

Przygotować ciasto nalenikowe jak w przepisie Paszteciki z mięsem. Odłożyć 4-5 łyżek ciasta nalenikowego. Bułkę na nadzienie namoczyć w mleku. Jaja ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokrajać w kršżki, zrumienić na jasno-złoty kolor. Odciniętš bułkę, usmażonš cebulę i obrane jaja zemleć w maszynce. Dodać mietanę, sól i pieprz; dokładnie wymieszać. Naleniki smarować cienko nadzieniem, formować wałeczki lub składać w ksišżeczkę, zanurzać w ciecie nalenikowym, obsypywać tartš bułkš. Usmażyć na złoty kolor z obu stron. Z porcji tej otrzymuje się 10-12 pasztecików. Podawać do zup czystych, jak barszcz, pomidorowa, albo jako danie podstawowe z surówkš z pomidorów, z kapusty wieżej lub kwaszonej.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin