KOKARDKI Z TUŃCZYKIEM * 40dag makaronu kokardki (dobre są Lubella durum i Melissa durum) * puszka tuńczyka w sosie własnym * 20 dag pomidorów koktajlowych (ja dawałam zwykłe i z puszki (tylko, że nie na koniec jak w przepisie, tylko w trakcie podduszałam i było ok) * 2 ząbki czosnku * łyżka oliwy * kilka gałązek szczypiorku * sok z cytryny * sól, pieprz Czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka wraz z zalewą, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać, dusić pod przykryciem 10minut. Pomidory umyć, pociać w ćwiartki, szczypiorek opłukać, posiekać. Makaron ugotować, wymieszać z sosem pomidorami i szczypiorkiem.
MUSZELKI Z PIECZARKAMI * 40dag makaronu muszelki (widziałam lubella 100% durum) * 50 dag pieczarek * cebula * 3/4 szklanki jogurtu ( w oryginalnym przepisie była gęsta śmietana - mam nadzieję, że jogurt nie popsuje jedzonka) * oliwa * kilka gałązek natki * sól, pieprz Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Grzyby z cebulą podsmażyć kilka minut na oliwie. Oprószyć sola i pieprzem. Wlać jogurt, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować, odcedzić, polać sosem pieczarkowym, posypać posiekaną natką.
POTRAWKA Z BAKŁAŻANÓW DO np. MAKARONU 1-2 średnie bakłażany 5 pomidorów (mogą być z puszki) 3 cebule pół głowki czosnku (jak ktoś nie lubi to może być mniej) kapka oliwy sól, pieprz bazylia, oregano 1) Bakłażany kroimy na plastry i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut, aby puściły sok i goryczkę. Potem wylewamy płyn i wycieramy lub opłukujemy plastry bakłażanów. 2)Pokrojoną w kostę cebulę dusimy do miekości (na oliwie lub jak się komuś uda - bo ma dobry gar - to bez) + pod koniec duszenia, drobniutko posiekany czosnek. 3) Kroimy bakłażany w kostkę i dokładamy do cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszająć aby się nie przypaliło. 4) Dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory - pokrojone w kostkę. 5) Dalej dusimy, mieszmy i pilnujemy... + przyprawiamy. Ma powstać w miare jednolita masa
DUSZONE WARZYWA Z RYŻEM by Ryshioo (w tych proporcjach wystarczy na 3-4 posiłki) 1 duża kalarepka
1 cukinia 1 cebula kilka gałązek selera naciowego plus listki natka 3 papryki różnokolorowe 2 pomidory bez skórki 1 łyzka oliwy z oliwek (lub nie) 1 ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, rozmaryn, bazylia, oregano, itp. - mozna zastapić prowansalskimi) Wszystkie warzywa i liście pokroić (grubość wg uznania, kalarapke radzę na grube kawałki, wtedy imituje ziemniaki), czosnek wycisnąć, podlać nieco wodą, dodać przyprawy, ew. oliwę, wymieszać i dusić (do miękkości). POdawać z ryżem basmati lub innym mm.
OSZUKANY BIGOSIK by Enne srednia glowka bialej kapusty 2 cebule biala koncowka pora laska selera naciowego 2 kostki bulionu grzybowego 3/4 peczka kopru lisc laurowy, 2 -3 kulki ziela angielskiego przyprawy do smaku kapustke kroimy na drobne kwadraciki, dodajemy pokrojony w plasterki seler, por i cebulke nastepnie zalewamy woda, dodajemy buliony lisc laurowy, ziele ang, przyprawiamy sola i odrobina pieprzu i gotujemy do miekkosci - gdy kapustka bedzie prawie ugotowana dodajemy drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze kilka minutek i vua-la ... Smakuje bardzo podobnie jak mloda kapucha z koperkiem tyle ze nie ma mieska - jest super np. na kolacyjke mozna ja jesc do syta Efekt uboczny -
CZERWONY KALAFIOR by Pee jeden sredni kalafior kg pomidorow bazylia, tymianek, czosnek, sol i pieprz ew. cebula/por z pomidorow bez skorki robimy pulpe na malutkim plomieniu w garnku, dodajemy przyprawy i czosnek, jesli lubicie to mozna zeszklic wczesniej cebulke/por z czosnkiem i do tego dodac pomidory. Osobno gotujemy kalafior al dente, dzielimy go na rozyczki i laczymy z sosem. Dobry dodatek do ryby na parze lub z grilla.
SPAGHETTI Z TUNCZYKIEM 200 g spaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym 3-4 miękkie pomidory sól, pieprz, tymianek Spaghetti gotujemy all dente, wywalamy na półmisek. Odsączamy tuńczyka z zalewy własnej, wrzucamy do klusek i mieszamy dwoma widelcami. Do tego dania robię niby sosik pomidorowy. Ze trzy lub cztery miękkie pomidory obrac ze skóry (po uprzednim sparzeniu), pokroić i wrzucic na patelnie lub rondelka, ja dodaje kropelkę oliwy ale bez też można sobie poradzić. na niewielkim ogniu należy je rozciapac do prawie jednolitej masy, posolić, popieprzyc i troszkę tymianku też dobrze robi smakowi ewentualnie jak kto lubie to można zioła prowansalskie. Niby sosik wrzucić na spaghetti z tuńczykim i moż na wymieszac od razu, lub stopniowo nabierać jedząc. Smacznego
LECZO Z FASOLKĄ Składniki: 1-2 nieduże cukinia (kabaczek) 3 pomidory (dojrzałe) ew. przecier lub z puszki 3 różnokolorowe papryki 0,5 kg fasoki szparagowej 2 cebule 2 ząbki czosnku odrobina oliwy bazylia i oregano sól, pieprz papryka w proszku Sposób przygotowania: 1.Cebulę kroimy w kostkę i chwilę dusimy na odrobinie oliwy (w odbrym garze - bez). 2.Dodajemy obraną i pokrojoną fasolkę. 3.Stopniowo dodajemy pokrojoną paprykę (w kostkę), pomidory (bez skóry) i przypraw, kabaczek. 4.Dusimy do miękkości ew. podlewając trochę wodą.
RATATUJA Z TUŃCZYKIEM Składniki: pół niedużego kalafiora, pół kg pomidorów, kawałek pora jasnej części, papryka czerwona, papryka żółta, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (jak dodamy w oleju bedzie to posiłek tłuszczowy) przyprawy; Sposób przygotowania: Do dużego płaskiego garnka wkładamy pokrojone na ćwiartki pomidory, por na plasterki, kalafior podzielony na rózyczki, papryki pokrojone na paseczki. Całość podlewamy woda i gotujemy/dusimy aż zmiękną warzywka. Wrzucamy tuńczyka i mieszamy.Przyprawiamy (solą, pieprzem, papryką). Jemy na ciepło.
lavaza