przepisy diety montignac.odt

(21 KB) Pobierz

KOKARDKI Z TUŃCZYKIEM

* 40dag makaronu kokardki (dobre są Lubella durum i Melissa durum)
* puszka tuńczyka w sosie własnym
* 20 dag pomidorów koktajlowych (ja dawałam zwykłe i z puszki (tylko, że nie na koniec jak w przepisie, tylko w trakcie podduszałam i było ok)
* 2 ząbki czosnku
* łyżka oliwy
* kilka gałązek szczypiorku
* sok z cytryny
* sól, pieprz

Czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka wraz z zalewą, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wymieszać, dusić pod przykryciem 10minut. Pomidory umyć, pociać w ćwiartki, szczypiorek opłukać, posiekać. Makaron ugotować, wymieszać z sosem pomidorami i szczypiorkiem.
 

 

MUSZELKI Z PIECZARKAMI

* 40dag makaronu muszelki (widziałam lubella 100% durum)
* 50 dag pieczarek
* cebula
* 3/4 szklanki jogurtu ( w oryginalnym przepisie była gęsta śmietana - mam nadzieję, że jogurt nie popsuje jedzonka)
* oliwa
* kilka gałązek natki
* sól, pieprz

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Grzyby z cebulą podsmażyć kilka minut na oliwie. Oprószyć sola i pieprzem. Wlać jogurt, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować, odcedzić, polać sosem pieczarkowym, posypać posiekaną natką.

 

POTRAWKA Z BAKŁAŻANÓW DO np. MAKARONU

1-2 średnie bakłażany
5 pomidorów (mogą być z puszki)
3 cebule
pół głowki czosnku (jak ktoś nie lubi to może być mniej)
kapka oliwy
sól, pieprz
bazylia, oregano

1) Bakłażany kroimy na plastry i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut, aby puściły sok i goryczkę. Potem wylewamy płyn i wycieramy lub opłukujemy plastry bakłażanów.
2)Pokrojoną w kostę cebulę dusimy do miekości (na oliwie lub jak się komuś uda - bo ma dobry gar - to bez) + pod koniec duszenia, drobniutko posiekany czosnek.
3) Kroimy bakłażany w kostkę i dokładamy do cebulki. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu mieszająć aby się nie przypaliło.
4) Dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory - pokrojone w kostkę.
5) Dalej dusimy, mieszmy i pilnujemy... + przyprawiamy. Ma powstać w miare jednolita masa

 

DUSZONE WARZYWA Z RYŻEM by Ryshioo

(w tych proporcjach wystarczy na 3-4 posiłki)

1 duża kalarepka

1 cukinia
1 cebula
kilka gałązek selera naciowego plus listki
natka
3 papryki różnokolorowe
2 pomidory bez skórki
1 łyzka oliwy z oliwek (lub nie)
1 ząbek czosnku
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, rozmaryn, bazylia, oregano, itp. - mozna zastapić prowansalskimi)

Wszystkie warzywa i liście pokroić (grubość wg uznania, kalarapke radzę na grube kawałki, wtedy imituje ziemniaki), czosnek wycisnąć, podlać nieco wodą, dodać przyprawy, ew. oliwę, wymieszać i dusić (do miękkości). POdawać z ryżem basmati lub innym mm.

 

 

OSZUKANY BIGOSIK by Enne

srednia glowka bialej kapusty
2 cebule
biala koncowka pora
laska selera naciowego
2 kostki bulionu grzybowego
3/4 peczka kopru
lisc laurowy, 2 -3 kulki ziela angielskiego
przyprawy do smaku

kapustke kroimy na drobne kwadraciki, dodajemy pokrojony w plasterki seler, por i cebulke nastepnie zalewamy woda, dodajemy buliony lisc laurowy, ziele ang, przyprawiamy sola i odrobina pieprzu i gotujemy do miekkosci - gdy kapustka bedzie prawie ugotowana dodajemy drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze kilka minutek i vua-la ... Smakuje bardzo podobnie jak mloda kapucha z koperkiem tyle ze nie ma mieska - jest super np. na kolacyjke mozna ja jesc do syta Efekt uboczny -

 

 

CZERWONY KALAFIOR by Pee

jeden sredni kalafior
kg pomidorow
bazylia, tymianek, czosnek, sol i pieprz
ew. cebula/por

z pomidorow bez skorki robimy pulpe na malutkim plomieniu w garnku, dodajemy przyprawy i czosnek, jesli lubicie to mozna zeszklic wczesniej cebulke/por z czosnkiem i do tego dodac pomidory. Osobno gotujemy kalafior al dente, dzielimy go na rozyczki i laczymy z sosem. Dobry dodatek do ryby na parze lub z grilla.

 

 

SPAGHETTI Z TUNCZYKIEM

200 g spaghetti
puszka tuńczyka w sosie własnym
3-4 miękkie pomidory
sól, pieprz, tymianek


Spaghetti gotujemy all dente, wywalamy na półmisek. Odsączamy tuńczyka z zalewy własnej, wrzucamy do klusek i mieszamy dwoma widelcami. Do tego dania robię niby sosik pomidorowy. Ze trzy lub cztery miękkie pomidory obrac ze skóry (po uprzednim sparzeniu), pokroić i wrzucic na patelnie lub rondelka, ja dodaje kropelkę oliwy ale bez też można sobie poradzić. na niewielkim ogniu należy je rozciapac do prawie jednolitej masy, posolić, popieprzyc i troszkę tymianku też dobrze robi smakowi  ewentualnie jak kto lubie to można zioła prowansalskie.
Niby sosik wrzucić na spaghetti z tuńczykim i moż na wymieszac od razu, lub stopniowo nabierać jedząc.
Smacznego

 

 

LECZO Z FASOLKĄ

Składniki:
1-2 nieduże cukinia (kabaczek)
3 pomidory (dojrzałe) ew. przecier lub z puszki
3 różnokolorowe papryki
0,5 kg fasoki szparagowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy
bazylia i oregano
sól, pieprz
papryka w proszku

Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i chwilę dusimy na odrobinie oliwy (w odbrym garze - bez).
2.Dodajemy obraną i pokrojoną fasolkę.
3.Stopniowo dodajemy pokrojoną paprykę (w kostkę), pomidory (bez skóry) i przypraw, kabaczek.
4.Dusimy do miękkości ew. podlewając trochę wodą.

 

 

RATATUJA Z TUŃCZYKIEM

Składniki:
pół niedużego kalafiora,
pół kg pomidorów,
kawałek pora jasnej części,
papryka czerwona,
papryka żółta,
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (jak dodamy w oleju bedzie to posiłek tłuszczowy)
przyprawy;

Sposób przygotowania:
Do dużego płaskiego garnka wkładamy pokrojone na ćwiartki pomidory, por na plasterki, kalafior podzielony na rózyczki, papryki pokrojone na paseczki. Całość podlewamy woda i gotujemy/dusimy aż zmiękną warzywka. Wrzucamy tuńczyka i mieszamy.Przyprawiamy (solą, pieprzem, papryką). Jemy na ciepło.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin