tulipan- ciasto.doc

(10 KB) Pobierz

TulipanSkładniki:6 jajek 
1,5 szklanki cukru 
2 szklanki mąki 
3/4 szklanki oliwy 
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki czerwonego kisielu 
3 łyżki śmietany 18% 
2 łyżki kakao 
3 łyżki suchego maku 
Sposób przyrządzenia:Białko ubić z cukrem, dodać oliwę, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać 6 żółtek, do drugiej 2 łyżki czerwonego kisielu i łyżkę gęstej śmietany, do trzeciej części dodać 2 łyżki kakao i łyżkę gęstej śmietany; do czwartej wsypać mak i łyżkę gęstej śmietany. Wylać do dużej formy na babkę w kolejności warstw: 1/4/2/3. Piec około 45 minut.

 

                                                                                                                                                                                                                                    

Zgłoś jeśli naruszono regulamin