Sushi - krok po kroku - przepis - fotoilustracje.doc

(186 KB) Pobierz
SUSHI KROK PO KROKU

SUSHI KROK PO KROKU

 

Składniki:

- Prasowane glony Nori

- Ryż do sushi 

- Ocet ryżowy lub gotowy sos do sushi

- Sos sojowy

- Wasabi chrzan

- Marynowany imbir

- Mata bambusowa, pałeczki, ostry nóż, malutkie miseczki do sosu

 

Kanibu Maki:

- ogórek

- paluszki  krabowe

- odrobina majonezu

 

Shake Maki: 

- łosoś wędzony

- awokado

 

Nigiri Sushi:

-ogórek

-kawior

-awokado

 

Ebi Maki:

- krewetka 

- awokado

- odrobina majonezu

- ogórek

 

 

Przygotowanie:

 

Gotowanie ryżu:  najlepiej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu - ważne, żeby ryż dobrze wypłukać - zasada 7 razy płuczemy i wylewamy aż woda będzie przejrzysta. Używamy specjalnego ryżu do sushi.

 

Sos do ryżu: na 1 szklankę ryżu - 3 łyżki octu + 3 łyżki cukru + łyżeczka sosu sojowego. Wszystko razem podgrzewamy aż się rozpuści cukier.  Ewentualnie używamy 4 łyżek gotowego sosu.

 

Przygotowanie składników: 

Ogórek przykładamy do nori i ucinamy na długość listka, następnie przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Wycinamy komory nasienne. Powstają cienkie długie paski

Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę obieramy i kroimy w paski o podobnej szerokości do ogórka

Surimi przekrawamy wzdłuż na pół

Krewetki należy sparzyć wrzątkiem

Ugotowany ryż przekładamy do drewnianej lub szklanej miski i dajemy mu odpocząć i odparować, polewamy sosem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy ściereczką kuchenną

i czekamy aż ryż przestygnie.

 

Przygotowujemy się do zwijania:

Łamiemy Nori na pół, warto pomóc sobie nożem lub nożyczkami

Układamy na macie gładszą i bardziej lśniącą stroną do dołu i rozkładamy ryż równomiernie na całości, pozostawiając 1cm pasek do zaklejenia rolki. Początkującym proponuję nakładać mniej ryżu i zostawić szerszy pasek

Pośrodku ryżu robimy palcem mały tunelik i rozprowadzamy w nim cienką kreskę wasabi

Następnie układamy na całej długości paluszki, majonez i ogórek

Kanibu Maki oraz Ebi Maki

Przesuwamy nori do początku maty i zaczynamy zwijać przytrzymując  palcami składniki

 

Z jednej szklanki ryżu wychodzi około 7 rolek, czyli danie dla dwóch głodnych osób. Kroimy wałeczki na pół i połówki zwonu na pół i znowu - powstaje 8 kawałków

 

Układamy na talerzu lub drewnianej desce, do małej miseczki nalewamy odrobinę dobrego sosu sojowego i nie zapominamy o imbirze.

Po każdym kęsie sushi umoczonego w sosie zagryzamy imbirem, który ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed następnym kęsem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin