ciasto: -250gmąki -125g masła(zimnego z lodówki) -łyżka cukru pudru -pół ubitego jajka piec 25min(15 z fasola,10 bez)
masa toffi-orzechowa: -50g masła -75ml śmietanki -100g cukru brazowego -150g posiekanych orzechów laskowych
masa czekolafdowa: -200ml smietanki 200g czekolady zagotowac. ja upiekłam odrazu,wyszł swietnie i znikło w jeden moment,smacznego
SKŁADNIKI: *CIASTO: -250GR MĄKI PSZENNEJ -125GR MIĘKKIEGO POKROJONEGO DROBNO MASŁA -75GR CUKRU PUDRU -1 ROZTRZEPANE JAJKO
*MASA KARMELOWO-CZEKOL ADOWA: -75ML ŚMIETANKI KREMÓWKI -50GR MASŁA -100GR BRĄZOWEGO CUKRU -150GR POSIEKANYCH ORZECHÓW LASKOWYCH
*POLEWA CZEKOLADOWA: -200ML ŚMIETANKI KREMÓWKI -200GR CIEMNEJ CZEKOLADY PRZYGOTOWANIE:
*CIASTO: -MĄKĘ,MASŁO I CUKIER UBIJAĆ RAZEM PRZEZ KILKA SEKUND,DODAĆ POŁOWĘ ROZTRZEPANEGO JAJKA I NADAL UBIJAĆ.(JEŚLI MASA SIĘ DOBRZE NIE POŁĄCZY,DODAĆ JESZCZE TROCHĘ JAJKA,ALE NIE ZA DUŻO,SŁUŻY TYLKO DO POŁĄCZENIA MASY) RĘKAMI UFORMOWAĆ KULĘ I OWINĄĆ W FOLIĘ,WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MIN. PIEKARNIK NAGRZAĆ DO 180 STOPNI.WYJĄĆ CIASTO Z LODÓWKI I UMIEŚCIĆ MIĘDZY DWOMA KAWAŁKAMI FOLII I WAŁKOWAĆ DO OK 0,5CM GRUBOŚCI.ODERWAĆ JEDEN KAWAŁEK FOLII I UMIEŚCIĆ CIASTO W FOREMCE O ŚREDNICY 28CM.ZANIM ODERWIEMY DRUGĄ CZĘŚĆ FOLII,TRZEBA ODKROIĆ WYSTAJĄCE Z FOREMKI KAWAŁECZKI CIASTA.CIASTO NALEŻY PIEC PRZEZ OK.15 MIN POD CIĘŻAREM FASOLI,ABY NIE UROSŁO,POTEM JESZCZE PRZEZ OK.10 MIN JUŻ BEZ FASOLKI.NA OK.2MINUTY PRZED WYJĘCIEM CIASTA Z PIEKARNIKA MOŻNA POSMAROWAĆ JE POZOSTAŁYM ROZTRZEPANYM JAJKIEM. PO WYJĘCIU CIASTA Z PIEKARNIKA,ODSTA WIĆ DO OSTYGNIĘCIA.
*MASA KARMELOWO-ORZECH OWA: -MASŁO,ŚMIETANĘ I BRĄZOWY CUKIER PODGRZEWAĆ PRZEZ OK.8 MIN NA MAŁYM OGNIU MIESZAJĄC.ZDJĄĆ Z OGNIA I DODAĆ POKROJONE DROBNO ORZECHY,WYMIESZA Ć.GDY BĘDZIE JUŻ CAŁKIEM ZIMNE,WYŁOŻYĆ NA CIASTO.
*POLEWA CZEKOLADOWA: -CZEKOLADĘ ZE ŚMIETANKĄ PODGRZEWAĆ NA WOLNYM OGNIU DO CAŁKOWITEGO ROZPUSZCZENIA,CI ĄGLE MIESZAJĄC.ZESTAW IĆ Z OGNIA,PRZELAĆ DO MISKI I WYSTUDZIĆ DO TEMP.POKOJOWEJ,N ASTĘPNIE POLAĆ CIASTO I ZOSTAWIĆ DO CAŁKOWITEGO OSTYGNIĘCIA,DOPI ERO WTEDY WŁOŻYĆ CIATO DO LODÓWKI NA OK.1-2 GODZINY,WTEDY CZEKOLADA ZACHOWA SWÓJ POŁYSK.
plamka97