Tarta czekoladowa z orzechowym toffi.doc

(23 KB) Pobierz
• Tarta czekoladowa z orzechowym toffi

·  Tarta czekoladowa z orzechowym toffi

ciasto:
-250gmąki
-125g masła(zimnego z lodówki)
-łyżka cukru pudru
-pół ubitego jajka
piec 25min(15 z fasola,10 bez)
 

masa toffi-orzechowa:
-50g masła
-75ml śmietanki
-100g cukru brazowego
-150g posiekanych orzechów laskowych
 

masa czekolafdowa:
-200ml smietanki
200g czekolady
zagotowac.
ja upiekłam odrazu,wyszł swietnie i znikło w jeden moment,smacznego

 

SKŁADNIKI:
*CIASTO:
-250GR MĄKI PSZENNEJ
-125GR MIĘKKIEGO POKROJONEGO DROBNO MASŁA
-75GR CUKRU PUDRU
-1 ROZTRZEPANE JAJKO
 

*MASA KARMELOWO-CZEKOL ADOWA:
-75ML ŚMIETANKI KREMÓWKI
-50GR MASŁA
-100GR BRĄZOWEGO CUKRU
-150GR POSIEKANYCH ORZECHÓW LASKOWYCH
 

*POLEWA CZEKOLADOWA:
-200ML ŚMIETANKI KREMÓWKI
-200GR CIEMNEJ CZEKOLADY
PRZYGOTOWANIE:
 

*CIASTO:
-MĄKĘ,MASŁO I CUKIER UBIJAĆ RAZEM PRZEZ KILKA SEKUND,DODAĆ POŁOWĘ ROZTRZEPANEGO JAJKA I NADAL UBIJAĆ.(JEŚLI MASA SIĘ DOBRZE NIE POŁĄCZY,DODAĆ JESZCZE TROCHĘ JAJKA,ALE NIE ZA DUŻO,SŁUŻY TYLKO DO POŁĄCZENIA MASY)
RĘKAMI UFORMOWAĆ KULĘ I OWINĄĆ W FOLIĘ,WŁOŻYĆ DO LODÓWKI NA 30 MIN.
PIEKARNIK NAGRZAĆ DO 180 STOPNI.WYJĄĆ CIASTO Z LODÓWKI I UMIEŚCIĆ MIĘDZY DWOMA KAWAŁKAMI FOLII I WAŁKOWAĆ DO OK 0,5CM GRUBOŚCI.ODERWAĆ JEDEN KAWAŁEK FOLII I UMIEŚCIĆ CIASTO W FOREMCE O ŚREDNICY 28CM.ZANIM ODERWIEMY DRUGĄ CZĘŚĆ FOLII,TRZEBA ODKROIĆ WYSTAJĄCE Z FOREMKI KAWAŁECZKI CIASTA.CIASTO NALEŻY PIEC PRZEZ OK.15 MIN POD CIĘŻAREM FASOLI,ABY NIE UROSŁO,POTEM JESZCZE PRZEZ OK.10 MIN JUŻ BEZ FASOLKI.NA OK.2MINUTY PRZED WYJĘCIEM CIASTA Z PIEKARNIKA MOŻNA POSMAROWAĆ JE POZOSTAŁYM ROZTRZEPANYM JAJKIEM.
PO WYJĘCIU CIASTA Z PIEKARNIKA,ODSTA WIĆ DO OSTYGNIĘCIA.
 

*MASA KARMELOWO-ORZECH OWA:
-MASŁO,ŚMIETANĘ I BRĄZOWY CUKIER PODGRZEWAĆ PRZEZ OK.8 MIN NA MAŁYM OGNIU MIESZAJĄC.ZDJĄĆ Z OGNIA I DODAĆ POKROJONE DROBNO ORZECHY,WYMIESZA Ć.GDY BĘDZIE JUŻ CAŁKIEM ZIMNE,WYŁOŻYĆ NA CIASTO.
 

*POLEWA CZEKOLADOWA:
-CZEKOLADĘ ZE ŚMIETANKĄ PODGRZEWAĆ NA WOLNYM OGNIU DO CAŁKOWITEGO ROZPUSZCZENIA,CI ĄGLE MIESZAJĄC.ZESTAW IĆ Z OGNIA,PRZELAĆ DO MISKI I WYSTUDZIĆ DO TEMP.POKOJOWEJ,N ASTĘPNIE POLAĆ CIASTO I ZOSTAWIĆ DO CAŁKOWITEGO OSTYGNIĘCIA,DOPI ERO WTEDY WŁOŻYĆ CIATO DO LODÓWKI NA OK.1-2 GODZINY,WTEDY CZEKOLADA ZACHOWA SWÓJ POŁYSK.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin