Empanadas (pierogi) z mięsem.rtf

(138 KB) Pobierz

Empanadas (pierogi) z mięsem

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Świata

Rodzaj potrawy: danie głowne

 

Składniki:

- Ciasto:

- 25 dag mąki pszennej

- 12 dag masła

- 1 łyżeczka soli

- woda

Farsz:

- 25 dag mieszanego mięsa mielonego

- 20 dag cebuli

- 2 łyżeczki rodzynek

- 1 łyżeczka oliwy

- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej

- 1/2 łyżeczki soli

- 25 dag smalcu do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

 

Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor (empanadas możesz także upiec w temp. 200°C).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin