instrukcja -prodziż.doc

(33 KB) Pobierz
Test czytania ze zrozumieniem klasa szósta

Test czytania ze zrozumieniem klasa piąta

Imię i nazwisko ucznia:                                                                       data: …………

…………………………………….

Instrukcja obsługi prodiży elektrycznych

1.              Przeznaczenie.

Prodiż elektryczny służy do pieczenia i zapiekania ciast, drobiu, mięs itp. Niski koszt eksploata­cji i łatwa obsługa są szczególnymi zaletami tego wyrobu.

2.              Budowa.

Prodiż wykonany jest z taśmy aluminiowej. Składa się z pokrywy, pojemnika, podstawki oraz wyposażenia. W pokrywie umieszczony jest izolowany element grzejny oraz wmontowana szyb­ka ze szkła żaroodpornego.

3.              Obsługa.

Prodiż w czasie wypieku należy chronić przed stratami ciepła, tzn. nie należy go stawiać w miej­scach przewiewnych oraz na powierzchniach łatwo pochłaniających ciepło. Przy pieczeniu nale­ży zwracać uwagę na dokładne przyleganie pokrywy do krawędzi pojemnika. Przy wypieku ciast boki pojemnika i powierzchnie zewnętrzne wkładek należy pokryć cienką warstwą tłuszczu. Tak przygotowany prodiż można wypełnić ciastem. Podłączenia prodiża do sieci elektrycznej o napię­ciu 230 V dokonać za pomocą przyłącza o izolacji i oponie gumowej. Gniazdko wtykowe musi koniecznie posiadać kołek uziemiający Nie jest wskazane otwieranie prodiża podczas pieczenia ciasta, natomiast konieczne jest otwieranie podczas pieczenia mięsa dla podlania roztopionym tłuszczem lub uzupełnienia ubytku wody. Otwieranie prodiża dopuszczalne jest po uprzednim odłączeniu go od źródła prądu. Przyłączacz nie może dotykać do rozgrzanego prodiża.

Każde z podanych niżej zdań zaczyna się od stwierdzenia na temat tekstu. Jeśli zgodzisz się z tym stwierdzeniem, zaznaczasz odpowiedź TAK, jeśli stwierdzenie jest - Twoim zdaniem - nieprawdziwe, zaznaczasz kratkę z napisem NIE.

 

STWIERDZENIE

TAK

NIE

1 . Prodiż służy jedynie do wypieku ciast.

 

 

2. Urządzenie jest zrobione z aluminium.

 

 

3. Gniazdko, do którego przyłączamy prodiż, musi posiadać uziemienie.

 

 

4 . Nie wolno otwierać prodiża bez  wcześniejszego odłączenia go od źródła prądu.

 

 

5 . Nie można otwierać prodiża w czasie pieczenia mięsa.

 

 

6. W trakcie pieczenia musimy chronić urządzenie przed stratami ciepła.

 

 

7. Podczas pieczenia pokrywa prodiża nie musi przylegać do krawędzi pojemnika.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin